Проблеми възникнаха след старта на “Дискавъри”

"Дискавъри" излетя успешно от космодрума Кейп Канаверал, но още първите часове в орбита породиха въпрос около нейното завръщане на Земята, съобщиха световните агенции.

Оказа се, че при излитането от совалката се е отчупило парче от външния резервоар за гориво и вероятно малко парче от термичния щит.

Инцидентът бил заснет от монтираните на борда камери. При старта птица се блъсна и в ракетата носител. Специалистите отбелязват, че не е ясно дали астронавтите могат да поправят сами щетите. На първо време само ще ги установят с помощта на 15-метрова механична ръка, която ще прегледа външния корпус.


Според Ройтерс ситуацията напомня на трагедията със совалката "Колумбия" преди две години, когато именно парче от външния резервоар се удари в термичния щит на крилата при излитане и стана причина за катастрофата по време на кацането.

НАСА вече започна да анализира записите. "Много трудно е, съдейки по видеозаписите, да бъдем точни, но мисля, че става дума за плочка, широка около 20 см на 3 см и 8 мм дебелина, но не можем да кажем колко дълбока е дупката", каза ръководителят на полетите на агенцията Джон Шанън.

Той посочи, че записите от изстрелването на совалката се изучават кадър по кадър. Командирът на апарата Айлийн Колинс е информирана в подробности за падналите парчета.

Астронавтите на борда на “Дискавъри” вече сглобиха 15-метровата механична ръка и я изпробваха.

По-късно с нейна помощ ще изследват крилата и обшивката на носа за евентуални поражения. Механичната ръка, оборудвана с лазер, е част от новите технологии за сигурност, въведени след катастрофата на “Колумбия”.

По принцип подобни повреди по совалките не са нещо необичайно, но по силата на новите правила за сигурност в НАСА трябва да се вземат мерки такива проблеми да не доведат до катастрофа като тази на “Колумбия”. Ако се окаже, че има опасност, екипажът на “Дискавъри” може да се опита да поправи повредата, използвайки експериментална технология, която предстои да бъде тествана в близките дни.

Една от основните задачи на полета беше да се отработят кризисни ситуации в Космоса и да бъдат тествани нови техники за откриване и ремонтиране на повреди в орбита.

Някои медии коментират, че може да бъде взето решение "Дискавъри" да не се върне на Земята. За да бъдат върнати астронавтите, може да се наложи да бъде предприета най-голямата спасителна операция в Космоса. Тогава ще се наложи совалката “Атлантис” да бъде подготвена в следващия месец за изстрелване.

Малко е вероятно да се използват руски кораби "Союз ТМ".

Причината е, че за всеки астронавт се изработват индивидуални кресла. Инженерите от НАСА вече усърдно работят, за да не бъде допуснато повторение на трагедията с "Колумбия".

“Дискавъри” е първата совалка, изстреляна в Космоса след катастрофата на "Колумбия" през 2003 г. Спирането след това на совалките остави на Русия задължението да поддържа Международната космическа станция, като качва с корабите "Союз" хора и материали.

Поради това екипажите на станцията са само с двама членове. Очаква се обаче следващата година и Европейската космическа агенция да изпрати първия си товарен кораб.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK