Последният "д-р Менгеле"

За този мъж се знае всичко или почти всичко. Висок е 1.90 м, има сиво-сини очи и спортна фигура, носи обувки размер 47. Има две деца, разведен е, на младини е бил прекрасен хокеист, спортист, по когото жените се лепят. Лекар, дипломирал се през 1940 г. Само едно още не е известно - местопребиваването му - макар да става дума за вече 91-годишен старец.

Това е Ариберт Хайм, докторът от концентрационния лагер "Маутхаузен", почти толкова легендарна личност, колкото колегата му д-р Йозеф Менгеле. Хайм, номер две в списъка на ловците на нацисти на центъра "Симон Визентал", издирван с международна заповед от Германия и Австрия, е неуловим вече над 40 години. Този път обаче ловците имат гореща следа, разказва сп. "Шпигел".

Хайм е роден на 28 юни 1914 г. в австрийското градче Радкерсбург. Веднага след като завършва медицина през 1940 г., доброволно отива в СС. Одобрен е веднага, тъй като членува в националсоциалистическата партия още преди аншлуса на Австрия. След кратък престой в "Бухенвалд" младият медик е изпратен през 1941 г. в "Маутхаузен". И тук се развихря.


Преживели концентрационния ужас свидетелстват за брутални "медицински" експерименти - Хайм реже от живо место, отрязва стомаси и черва, пробва различни химични субстанции, с които инжектира затворници, за да наблюдава как спира сърцето им, дори отрязва главата на един от тях, след което я препарира. "Садизмът му надминаваше този на всички лагерни лекари", пише Ернст Клее в книгата си "Аушвиц, националсоциалистическата медицина и нейните жертви".

Изненада е, че такъв престъпник се отървава по почти приказен начин. "Шпигел" посочва, че в края на войната е арестуван от американските войски и попада в лагер за военнопленници в Берлин. Според американските документи обаче въобще не е работил в "Маутхаузен", заради което е пуснат по живо, по здраво. Докторът започва нов живот, жени се за благосъстоятелна девойка и открива собствена практика в Баден-Баден. Така до един септемврийски ден на 1962 г., когато полицията почуква на дома му с току-що издадена заповед за арест. Медикът обаче предвидливо е изчезнал.

Вече четири десетилетия Хайм скитосва из света, а ловците на нацисти регистрират огромно количество сведения за него, често противоречащи си. Ту за кратко е военен лекар в Египет, сетне се появява в Уругвай, по време на Франко е в колония на бивши нацисти по югоизточното испанско крайбрежие, виждали го в Швейцария, Норвегия, дори САЩ.

Израелските и германските власти са убедени, че Хайм е все още жив. Доказателството - на негово име продължава да се води сметка в берлинската спестовна каса, набъбнала вече до 1 млн. евро, притежава и облигации за 907 000 евро. И тъй като никой от наследниците му не предявява иск върху имането, ерго - Хайм е още жив.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK