И Индия влезе в системата за навигация "Галилео"

Индия се присъедини към консорциума за изграждане на навигационната система "Галилео" (Galileo), европейски аналог на американската Джи Пи Ес (GPS), съобщи информационният сайт "Ай Ес Ен секюрити уоч". Споразумението за приемането на страната в клуба бе подписано в сряда в рамките на шестата среща Индия-ЕС.

Това е поредната важна стъпка за развитието на "Галилео" като международна програма, подчерта вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по транспорта Жак Баро. Висш служител на индийското външно министерство посочи пред "Ай Ес Ен секюрити уоч", че включването на Индия ще гарантира на страната висококачествен сигнал над цялата й територия. Индийските власти обаче се въздържат да съобщят финансовите измерения на споразумението. Освен с "Галилео" Делхи се ангажира и с по-тясно сътрудничество в сигурността и икономиката с Великобритания и сключи договор за покупката на 43 самолета "Ербъс" за 2.2 млрд. долара.

Индия е четвъртата страна извън Евросъюза, която влиза в проекта. Останалите са Китай, Израел и Украйна. По данни на "Ай Ес Ен секюрити уоч" в ход са преговори за привличане и на други държави извън ЕС - Аржентина, Бразилия, Мароко, Мексико, Норвегия, Чили, Южна Корея, Малайзия, Канада и Австралия.


"Галилео" се разработва от европейския консорциум "АйНав Сат" (iNavSat), в който влизат компании от Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания. По предварителни оценки амбициозният проект ще струва 3.4 млрд. евро. Навигационната система трябва да заработи комерсиално от 2008 г., а първите сигнали през сателит да се изпратят още през 2005 г. Консорциумът си партнира и с Европейската космическа агенция (ESA).

През февруари Брюксел и Вашингтон сложиха край на продължителните спорове около "Галилео", които се въртяха около желанието на европейците за собствена навигационна система и естественото нежелание на САЩ да се разделят с почти монополната позиция на своята Джи Пи Ес.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK