Кратки новини

Стартира нов български интернет сайт за наука

Преди седмица официално беше даден стартът на новия български интернет сайт за наука - "Зеления Демокрит". Сайтът е част от интерактивната мрежа "Демокрит" и цели да достигне до младата публика, като същевременно е програмиран така, че да бъде напълно достъпен за хора със зрителни увреждания, ползващи четящ гласов софтуер. "Демокрит" е мрежа от специализирани интерактивни уебсайтове, активно обменящи информация от всички сфери на познанието. "Зеленият Демокрит" се определя от авторите като предназначен „за начинаещите в познанието”. Името на мрежата е вече известна марка в популяризирането на науката в българското интернет пространство, тъй като www.democrit.com съществува вече от няколко години. "Зеленият Демокрит" се подкрепя от Британския съвет.

Слънчеви коли поеха през австралийската пустиня


Двадесет и два автомобил, захранвани със слънчеви батерии, потеглиха в неделя през австралийската пустиня, за да премерят сили в осмото Световно слънчево предизвикателство. Всички те са конструирани от корпорации и университети от цял свят. След старта в северния тропически град Даруин поведе японският Sky Ace Tiga, продукт на университета Ашия в Осака. Според автора му проф. Кунио Нагагава колата може да развие скорост до 95 км/ч. Неговата цел обаче не е да спечели състезанието, а да го завърши успешно и, ако може, сред челниците. На тазгодишната надпревара се очаква завръщането на холандския автомобил Nuna 3, спечелил състезанието през 2001 г. и 2003 г. и поставил рекорд, изминавайки дългото около 3000 км трасе за 30 часа и 54 минути. Състезателите трябва да финишират в Аделаида днес.

Земната кора в Амазония пулсира

Земната кора в района на Амазония пулсира, разкриха бразилски и американски учени. GPS станция, разположена край реките Амазонка и Рио Негро в Бразилия, е открила разлики в надморското си ниво между 1995 г. и 2002 г. През този период сградата се движила нагоре-надолу с около 75 мм, което е между 3 и 9 пъти повече от стандартните движения на кората, засичани от други GPS станции по света. Според Майкъл Бивис от Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс пулсирането е било в пряка връзка с нивото на водата в околните реките. Колкото по-високи са били водите, толкова по-ниска е била сушата и обратно. Според авторите необичайно силните изменения във височина се дължат на еластичността на земната кора в района на Амазония.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK