Складирането на въглеродния двуокис може да спаси климата

Складирането на въглеродния двуокис, изпускан от заводи и ТЕЦ-ове, може да изиграе важна роля в битката срещу глобалното затопляне, се твърди в доклад на ООН, разпространен тази седмица. В него обаче се посочва, че ако започне прилагане на подобни процедури, цената на електричеството може да се повиши значително.

Според експерти парниковите газове могат да бъдат събирани от специални филтри, разположени в комините на заводите, и впоследствие отвеждани под земята в изоставени мини или изпразнени петролни полета. Те дори могат да бъдат изпускани на определена дълбочина в океаните.

Големият препъникамък пред подобни проекти е цената. Ако ТЕЦ-овете, които са сред най-големите замърсители на атмосферата, изградят подобни технологии, това е в състояние да повиши стойността на произвежданата от тях електроенергия с с 25-80 процента, се посочва в доклада на Междуправителствения панел по промените в климата (МППК) към ООН. "Най-добрите решения продължават да бъдат енергоемки и скъпи", казва Клаус Тьопфер, шеф на Програмата по екология към международната организация. "Улавянето и складирането на въглеродния двуокис обаче може да допринесе съществено в битката с глобалното затопляне."


Според ООН по света съществуват хиляди места, на които може да се складира въглероден двуокис. Ако системата заработи, тя е в състояние да съкрати с 15-55 процента общия обем на изпусканите емисии парникови газове през следващите десетилетия и така да забави промяната на климата поне до 2100 г., се твърди в доклада. Предишни екодоклади посочваха, че повишаването на нивата им може да доведе до края на века до климатичен хаос все по-силни бури, обезлесяване и превръщане в пустиня на огромни територии, повишаване на нивото на световния океан и изчезване на стотици видове.

Улавянето и складирането на въглеродния двуокис под повърхността на земята или в океана трябва да струва да 25-30 долара за тона, за да бъде ефективно, се твърди в доклада. Досега са стартирали три проекта в Канада, Алжир и край Норвегия. "Наясно сме с несвързаните пряко с технологията проблеми", заяви Тьопфер на пресконференция по интернет. "Ако няма ограничения, няма да има и търсене на въглероден двуокис."

В понеделник в ЕС въглеродният двуокис се търгуваше при цени от 21.2 евро за тон, като пазарът така подкрепяше спазването на Протокола от Киото, коментира Ройтерс. В САЩ обаче газът не се счита за замърсител, след като през 2001 г. президентът Джордж Буш изтегли страната от протокола. Макар и проектът за складиране на пръв поглед да изглежда скъп, той е с около 30 процента по-евтин от други алтернативни методи за справяне с глобалното затопляне, посочва докладът.

Според председателя на МППК Раджендра Пачаури документът е само стартова точка в една дългосрочна стратегия. Някои природозащитни организации, сред които и "Грийнпийс", обаче твърдят, че програмата нарушава много договори и е опасна за околната среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK