ЩАЗИ следила и кардинал Ратцингер

В навечерието на 15-ата годишнина от обединението на Германия на бял свят излезе поредната история, разкриваща зловещите мащаби на комунистическия режим в бившата ГДР. Името на източногерманското Министерство на държавната сигурност, наричано накратко "Щази", кара мнозина да потръпнат, но всяко ново разкритие добавя още заряд към чувството на отвращение. В неделя тиражният вестник "Билд ам зонтаг" публикува извадки от досието, което агентите на "Щази" събирали за бившия кардинал Йозеф Ратцингер, сегашен папа Бенедикт XVI.

Историята на самата публикация е лаконична, но показателна за регулациите и професионализма на медиите на Запад. Още през февруари (т.е. преди избора на папа през април) "Билд ам зонтаг" подава молба в Службата за архивите на ЩАЗИ за достъп до документите, касаещи Ратцингер. Сътрудниците на службата на Мариане Билтлер откриват въпросните архиви и ги изпращат за одобрение във Ватикана. Миналата седмица Бенедикт XVI дава писменото си съгласие за публикацията. В неделя говорител на Биртлер потвърди автентичността й и призна, че "Щази" е шпионирала кардинала от 1974 г.

В досието за Ратцингер има основно биографични данни, информации от шпиони и оценки за църковната му дейност. "Щази" започва да следи теолога още от кариерата в Германия през 70-те. Така например специален агент Георг (ползващ се с доверието на "вражески лица") докладва през 1979 г., че във Ватикана се говори, че германецът ще замени престарелия кардинал Сепер начело на конгрегацията по въпросите на вероучението. Две години по-късно Йоан Павел II действително назначава архиепископа на Мюнхен за пазител на вярата. Източен Берлин отрано схваща влиянието, което Ратцингер има в Рим. "След папата и държавния секретар Касароли Ратцингер е най-влиятелният политик и идеолог", се казва в друг секретен доклад.


"Щази" обръща внимание и на антикомунистическата дейност на кардинала. "Ратцингер е един от най-острите противници на комунизма", оценява друг агент и посочва, че като секретар на конгрегацията за вярата вероятно ще му бъде възложена задачата да упражнява по-силно влияние в антикомунистическото направление на католическата църква, особено в Латинска Америка.

На друго място се отбелязва, че "от средата на 70-те Ратцингер го свързва тясна дружба с Карол Вайтила". Затова през 1980 г. папата го натоварва с поръчението да организира в Западна Германия подкрепа за контрареволюционното развитие в Полша, анализира "Щази".

Според "Билд ам зонтаг" най-малко осем шпиони са доставяли материали за Ратцингер. Само на двама от тях - неофициалните сътрудници Антониус и Лихтблик - идентичността им е известна. Вестникът разкрива името само на единия - Лихтблик, който бил бенедиктинският отец Ойген Брамерц, починал през 1987 г. Той изпратил на "Щази" през 1984 г. доклад за политическите възгледи на Ратцингер. Според историка Хубертус Кнабе Антониус пък бил журналист от Католическата агенция (KNA), от когото в електронната картотека на "Щази" (т.нар. SIRA) били регистрирани 122 информации.

За германските историци всъщност отдавна не е тайна, че "Щази" е имала свои къртици и в светия престол. Показателно е, че въпреки немногото католици в ГДР църквата е трън в очите на комунистите. Западният реферат на отдела за църквите в "Щази" постоянно набавя информации за "политическо-клерикалните събития във Ватикана", посочва Кнабе в книгата си "Подкопаната република. "Щази" на Запада" (Берлин - Мюнхен, 1999, 2001). Според Кнабе Източен Берлин набирал агенти и сред италианските студенти в ГДР.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK