Французин и американци си поделиха Нобел за химия

Тазгодишната Нобелова награда за химия беше присъдена на французина Ив Шовен и американците Робърт Грабс и Ричард Шрок, предаде АФП.

Тримата са отличени за разработването на метода на метатезата в органичния синтез, съобщи шведската Кралска академия на науките. “Блумбърг” отбелязва, че през 1971 г. Шовен теоретично разработва метатезата на органичния синтез. А през 1990 и 1992 г. Шрок и Грабс практически я осъществяват. "Тези изследвания откриха фантастични възможности в производството на лекарства. Това помага на фармацевтичната индустрия да разработва все повече екологично чисти лекарства. Скоро създаването на нови молекули ще бъде ограничавано единствено от нашето въображение", пише в съобщението на академията.

Ив Шовен е роден през 1930 г. и е директор на френския институт по петрола в Рюел Малмезон. Робърт Грабс е роден през 1942 г. и е професор в Калифорнийския технологичен институт. Ричард Шрок е професор по химия в Масачузетския технологичен институт.

Миналата година Нобеловата награда за химия беше присъдена на израелците на Аарон Цихановер и Аврам Хершко и на американеца Ъруин Роуз за изследванията им върху разграждането на протеините.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK