Птичият грип продължава да настъпва в Европа

Нови прояви на птичия грип в Европа и Азия увеличават опасенията във връзка с разпространението на болестта, предадоха световните агенции. ООН междувременно предупреди, че предвид миграциите на птиците рискът вирусът да се появи в най-опасната си форма в Африка и Близкия изток се повишава. Държавите една след друга налагат карантина и прибират домашните птици на закрито.

В един и същи ден в сряда в Румъния и Русия бяха докладвани две нови огнища, а Китай съобщи, че хиляди птици са станали жертва на вируса-убиец. Тестовете в европейската лаборатория в Уейбридж потвърдиха наличието на птичи грип в село Малиук на делтата на Дунав в Румъния, а предварителните тестове на проби от гр. Тула, на около 220 км южно от Москва, показаха, че смъртоносният за хората щам H5N1 е прехвърлил Урал и се е настанил в европейската част на Русия. Също в сряда Китай съобщи, че 2600 домашни птици са измрели от грип в стопанство в провинция Монголия.

Европейската комисия започна двудневни учения на експерти от всички сектори, за да се убеди, че държавите членки са подготвени за евентуално избухване на епидемична криза. В прессъобщението на Брюксел се посочва, че ученията са били планирани още преди година и половина и че е съвпадение провеждането им точно в момент, когато паниката от птичия грип се разраства. В четвъртък в Лондон министрите на здравеопазването на 25-те се събраха за втори път тази седмица, за да обсъдят солидарни действия за защита от болестта.


На фона на нарасналия натиск върху фармацевтичните компании да предоставят лицензи за производство на антивирусни медикаменти Унгария обяви, че е създала ваксина срещу птичи грип при хората, предадоха световните агенции. Директорът на националната ветеринарна служба Ласло Буидосо съобщи, че Унгария разполага с технология да произвежда бързо и ефективно големи количества от нова ваксина срещу мутиралата форма на вируса. Според Буидосо Будапеща има капацитет да произвежда 500 000 дози седмично, съобщи и министърът на здравеопазването Йено Рач, който беше в групата доброволци, върху които се изпробва ефикасността на ваксината. Официалните резултати от тестовете ще бъдат представени днес, информира унгарската преса. Върху разработването на ваксина срещу човешката форма на птичия грип работят още Великобритания и САЩ.

Жителите от румънските общини Чамурлиа де Жос и Малиук, чиито птици бяха убити след потвърждението, че са заразени с вируса на птичия грип, получиха обезщетения в размер на 104 444 евро, съобщи румънското министерство на земеделието, горите и селското развитие, цитирано от Медиафакс. За 22 150 птици, убити в двете общини, на 341 семейства от Чамурлиа де Жос бяха отпуснати 86 111 евро, докато жителите на Малиук са получили 1833 евро.

Представители на местната власт от Гърция, България и Турция ще се срещнат в петък във връзка с птичия грип в гр. Дидимотико, съобщи БТА. Те ще разгледат общ план за действие, който да предотврати появата на болестта в граничния регион. Местните власти в Северна Гърция вече взеха превантивни мерки, като дезинфекцират гумите на колите, преминаващи през граничните пунктове с България и Турция. Гръцкото правителство очаква все още резултатите от британската лаборатория в Уейбридж, за да разбере дали вирусът H5, открит в понеделник на остров в Егейско море, е от опасния за хората щам H5N1.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK