Нивото на океаните расте, парниковите газове се сгъстяват

Нивото на световния океан и концентрацията на парникови газове в атмосферата се повишават по-бързо от когато и да било през последните хилядолетия, твърдят две независими едно от друго проучвания, публикувани вчера в навечерието на започващата в понеделник в Монреал, Канада, световна среща, посветена на промените в климата. Изводите им са в състояние да разгорещят дебатите около глобалното затопляне, коментира Ройтерс.

Според едното изследване, обявено от страниците на сп. "Сайънс" и дело на учени от университета "Рутгерс" в Ню Джърси, равнището на моретата през последните 150 години се е повишило два пъти по-бързо в сравнение с предходния период, като главна отговорност за тази промяна носи човешката дейност. Допреди 200 години морето се е издигало с около 1 мм годишно през последните 5000 години, разкриват данни, почерпени от дълбоки седиментни отлагания по крайбрежието на Ню Джърси. От началото на XIX век обаче повишението е вече средно 2 мм годишно, твърдят геолозите.

Тъй като планетата се намира в топъл период от своето развитие, човешката дейност и най-вече изпускането в атмосферата на големи количества парникови газове имат ясен и пряк отпечатък, смятат учените. "Половината от отчитаното сега повишение е естествен природен процес, но останалото е дело на хората", казва Кенет Милър, професор по геология от "Рутгерс", който е водач на 15-годишното изследване.


Той и колегите му са анализирали проби от дълбочина 500 м в търсене на следи от фосили, различни видове седименти и разнообразни химически съединения, което е в състояние да разкрие геологичната история на Земята през последните 100 млн. години. В изследването са включени и данни от сателити, брегови маркери и океанските приливи. "Това ни позволява да разберем механизмите на промените в морското ниво, преди да се намесят хората", казва Милър. Проучването, финансирано предимно от Националната научна фондация, открило, че нивото на океана е било по-ниско по времето на динозаврите, отколкото се е мислело досега. Според екипа на Милър тогавашният океан е бил със 100 м по-висок от сегашния, а не с 250, както смятат много други геолози. Според данни от изследването полярните шапки са се появявали и изчезвали периодично. Досегашната теза беше, че те са се формирали за пръв път преди 15 млн. години. "Смятаме, че ледените шапки са се разтопявали през топлите периоди и са се появявали отново през ледниковите епохи", заключава Милър.

Според другото изследване, публикувано също в сп. "Сайънс", нивата на въглероден двуокис в атмосферата са били стабилни допреди 200 години. Заключението е на европейски учени, работещи с проби на дълбок полярен лед в рамките на Европейския проект за изучаване на ледената кора в Антарктика. "В момента нивото на въглеродния двуокис в атмосферата расте 200 пъти по-бързо от когато и да било преди", казва Томас Щокер пред Ройтерс. Съхранените в леда мехурчета газ, извлечени от дълбочина до 3000 м, осигуряват информация за атмосферата на Земята през последните 650 000 години. Освен нивата на въглеродния двуокис учените са измервали и наличието на метан и азотен окис, които пряко влияят на защитния озонов слой. "Изследването няма пряко отношение към глобалното затопляне, но може да осигури основа на климатичните модели, които да го проучват", посочва Щокер, професор по климатична и екологична физика в университета в Берн.

Проблемите, свързани с глобалното затопляне, и потенциални мрачни сценарии ще бъдат обсъдени на срещата в Монреал, която ще продължи до 9 декември. В нея ще участват представители на 190 държави, като главната цел е да се постигне разбирателство как към договора от Киото да бъдат привлечени скептично настроени държави като САЩ и Австралия и големи замърсители от развиващия се свят като Китай и Индия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK