Властите в Скопие бавят новия езиков закон

Управляващите в Македония социалдемократи се опитват да забавят приемането на новия закон за употребата на албанския език в страната, тъй като се страхуват, че това ще им донесе загуба на следващите парламентарни избори, пише излизащото в Сараево сп. "Болкан инсайт". Същевременно техните партньори във властта Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), обяви на конгреса си миналата седмица въвеждането на албанския език като официален в цялата територия на страната за свой приоритет. За СДСМ подобно искане е твърде амбициозно и само ще налее вода във воденицата на опозицията.

По силата на Охридското споразумение от 2001 г., сложило край на въоръжения конфликт, бяха извършени серия конституционни реформи, дали повече права на албанското малцинство. Сред тях беше и обявяването на албанския език за официален в районите, в които албанците са над 20 процента от населението. Албанските депутати пък имат право да говорят на майчиния си език в парламента, а в местното самоуправление и в съдилищата употребата на албански също стана възможна.

В момента девет отделни закона регулират ползването на албански език. В началото на годината коалиционните партньори на СДСМ ДСИ и либералдемократите, постигнаха разбирателство да работят за един закон, който да обедини всички тези регулации, макар и това да не беше предвидено в Охридското споразумение. По силата на правителствената програма той трябваше да стане факт още през юни, но след опитите на ДСИ да наложи албанския в цялата страна приемането на закона беше отложено първо за септември, а после за края на годината.


Зам.-председателят на ДСИ Рафиз Алити твърди, че искането на партията е базирано върху текстовете в македонската конституция, постановяващи, че вторият официален език в страната е този, на който говорят над 20 процента от населението й. Според последното преброяване албанците в Македония са 25 процента. ДСИ настоява посредством новия закон албанският език да стане официален на всички нива в държавата, включително в армията, полицията и дипломацията.

Македонските партии обаче гледат на нещата от друг ъгъл. Те посочват, че няма да правят повече отстъпки извън предвиденото от Охридското споразумение, предвиждащо албанският да се употребява само в местното самоуправление. Според министъра на правосъдието Мери Младеновска ДСИ отива твърде далеч. "Официалният език за цялата територия на страната и за дипломацията й е македонският, а азбуката е кирилицата", заяви тя пред излизащия в Скопие в. "Дневник". Албанците обаче твърдят, че подобна позиция е в нарушение на споразумението от Охрид.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK