САЩ ще репатрират нелегалните чужденци

Американският президент Джордж Буш обяви нови мерки за пресичане на нелегалната мексиканска имиграция и програма за легализиране на вече работещите незаконно в САЩ, съобщи в. “Гардиън”. Вестникът припомня, че проектът беше лансиран в началото на 2004 г., но тогава срещна сериозната съпротива на консервативните среди. Според АФП сега целта е да се удовлетворят както противниците на имигрантите, така и предприемачите, които се възползват от техния труд.

В реч във военновъздушната база Тъксън в Аризона президентът Буш обяви, че американско-мексиканската граница ще бъде подсилена с допълнителни патрули и електроннотехнически средства за наблюдение и защита. Нелегалните мексиканци, които са 85% от всички имигранти, вече няма да бъдат предавани на мексиканските гранични власти, каквато беше досегашната практика, а ще бъдат връщани до родните им места. Новата мярка ще направи твърде труден и скъп повторния им опит да влязат в САЩ. Емигрантите от останалата част на Латинска Америка също ще бъдат връщани по родните им места. Докато чакат депортация си, те ще бъдат настанявани в центрове за задържане. Американската администрация предлага за целта да бъде увеличен капацитетът на центровете, за да не бъдат пускани имигрантите на свобода поради липса на място.

Преди месец Джордж Буш подписа бюджета на департамента за вътрешна сигурност, който възлиза на 32 млрд. долара. Част от тези пари ще отидат за техническо оборудване на мексиканско-американската граница и за назначаването на допълнителни 1000 гранични полицаи.

Освен това Джордж Буш предложи и специална програма за близо 10 млн. имигранти от Латинска Америка, които живеят и работят нелегално в САЩ. Хората, които имат работа, ще получат 3-годишна работна виза, която след изтичане на срока може да бъде продължена с още три години. Но след това латиноамериканците трябва да се върнат за една година в родината си, за да могат да кандидатстват за нова работна виза.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK