Япония подема борба срещу самоубийствата

Японските власти са разработили план за намаляване на броя на самоубийствата в страната с около 8000 в следващите десет години, съобщи Ройтерс. Страната в момента отчита един от най-високите показатели сред индустриалните държави.

Броят на доброволно сложилите край на живота си японци рязко скочи през 1998 г., когато икономическата криза доведе до множество фалити. Оттогава насам всяка година се регистрират по над 30 000 самоубийства, посочва Ройтерс. Според официалната статистика през миналата година е имало 32 325 случая на самоубийства, или 25.3 на 100 000 души. Рекордът бе през 2003 г. с 34 427 самоубийства. Над две трети от тях са извършени от мъже, а основните причини са здравословните проблеми и икономическите трудности.

За да се подобри положението, правителството реши да оповести пакет от мерки, с които се надява да редуцира бройката до нивата отпреди 1998 г., когато имаше по около 20 000 случая на година. Сред мерките са включване на психологически и други консултации в училище и засилване на наблюдението на психическото здраве на работното място. Властите смятат да изградят и заграждения около железопътната инфраструктура, които да попречат на хората да се хвърлят под влаковете. Едно от най-любопитните начинания е и ограничаването чрез специален софтуер на достъпа до интернет сайтове, които рекламират самоубийството и традиционния ритуал на харакири.

По данни на Световната здравна организация Япония е на второ място по брой на самоубийствата в Г-8, като отстъпва само на Русия, отбелязва още Ройтерс. През 2000 г. средно 24.1 от 100 000 японци са посегнали на живота си, докато показателят за Русия е 39.4 на 100 000 души. За сравнение във Франция се самоубиват средно 18.4, а в САЩ - 10.4 от всеки 100 000 души, информира агенцията.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK