Първият общоарабски парламент заседава в Кайро

Първият общоарабски парламент се събра във вторник на първото си заседание в Кайро, предаде Ройтерс. Осемдесет и осемте членове на институцията са избирани по квота от четирима от парламентите или консултативните съвети на всяка страна - членка на Арабската лига. Парламентът, който ще заседава два пъти годишно, няма да има законодателна инициатива, а декларациите му ще имат препоръчителен характер за арабските правителства, уточнява “Ал Джазира”. Той може да дава становища единствено по въпроси, възложени му от Арабската лига, която представлява арабските правителства. Седалището на парламента ще е Дамаск, Сирия. Мандатът му ще е петгодишен.

Създаването на общоарабски парламент е част от реформаторските инициативи, целящи превръщането на Арабската лига в ефективна организация на ислямския мир. Самата организация възнамерява след време да наложи провеждането на избори за общоарабския парламент.

При откриването на форума обръщения произнесоха генералният секретар на организацията Амр Муса и египетският президент Хосни Мубарак.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK