Джон Болтън пак поиска реформи в ООН

Посланикът на САЩ в ООН Джон Болтън обяви в интервю, публикувано във вторник във в. “Вашингтон пост”, че през настоящата година ще работи активно за преструктурирането на управлението на международната организация. Той посочи, че ще потърси чрез Съвета за сигурност петте постоянни негови членки – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, да имат гарантирано място в новия Съвет за човешки права. Според вестника американската администрация иска да е сигурна, че повече няма да се повтори ситуацията от 2001 г., когато на Вашингтон беше отказано място в организацията.

“Вашингтон пост” коментира, че предложенията на Болтън са част от опита на САЩ да поставят петте постоянни членки в центъра на вземането на решения в ООН. “От самото създаване на международната организация е налице негласно съгласие, че представители на петте постоянни членки влизат в състава на всички организации на ООН, в които желаят да членуват, а в замяна на това не се стремят да ги председателстват”, посочва Болтън. Според него новият Съвет за човешките права, който ще замени съществуващата Комисия по човешките права, не е задължително да гарантира членството на петте постоянни членки със специални клаузи в хартата си.

“Пост” обаче пише, че Болтън се стреми да бъде постигнато неформално съгласие за автоматичното им членство в съвета, ако те пожелаят да влязат в него. “Бихме желали комисията да бъде разпусната, преди новият съвет да бъде създаден, и да се събере в близките месеци в Женева”, казва Болтън. Инициативата му обаче попада под критиките на някои дипломати в ООН и защитници на човешките права, смятащи, че така ще бъдат облагодетелствани Китай и Русия, които редовно нарушават именно правата на човека. Според мнозина тя може да подрие разговорите за създаването на новото тяло, които трябва да бъдат подновени следващата седмица.

Служителите на ООН бързат да създадат новата организация, за да подменят дискредитираната Комисия по човешките права, посочва в. “Ню Йорк таймс”. Базираното в Женева тяло вече е твърде неудобно за ООН, тъй като в него могат да членуват държави като Куба, Судан и Зимбабве, обвинявани в сериозни нарушения на човешките права, а през 2003 г. комисията дори беше председателствана от Либия. “Напливът на проблемни държави в комисията е лесно обясним”, казва изпълнителният директор на “Хюмън райтс уоч” Кенет Рот. “Така те са в състояние да отбият нападките срещу самите себе си.”

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK