Мехмет Али Агджа излиза от затвора

Турският терорист Мехмет Али Агджа ще излезе от затвора най-вероятно между 10 и 15 януари, съобщи държавната Анадолска агенция. След освобождаването му обаче мъжът, стрелял по папа Йоан Павел Втори, трябва да отбие и военната си служба.

Агджа излежава в Турция присъда за убийството за главния редактор на в. "Миллиет" Абди Ипекчи през 1979 г., както и за използване на огнестрелно оръжие. Първоначално той трябваше да прекара зад решетките общо 17 години, но по силата на новия наказателен кодекс, приет от турския парламент в края на септември 2004 г. в съответствие със стандартите на ЕС, наказанието му бе съкратено почти наполовина.

Бившият член на крайно дясното турско движение "Сивите вълци" избягва от турски затвор и напуска страната през 1980 г. На 13 май 1981 г. на площад "Свети Петър" в Рим стреля по папа Йоан Павел Втори, като го ранява тежко. Заловен след опита за покушение, той първоначално твърди, че е действал сам, а по-късно посочва няколко свои съучастници, сред които българинът Сергей Антонов, работещ в представителството на авиокомпания "Балкан" в италианската столица.


Антонов е арестуван и срещу него е повдигнато обвинение, че е организирал атентата по поръчение на ДС и КГБ. В хода на процеса обаче прокуратурата не успява да представи неопровержими доказателства и делото е прекратено на 29 май 1986 г. Антонов е освободен, но "българската следа" продължава да съществува години наред в общественото мнение на Запад. При посещението си в България през 2001 г. покойният папа заяви, че никога не е вярвал в т.нар. българска следа.

Първоначално Агджа бе осъден на доживотен затвор, но бе помилван от италианския президент Карло Адзелио Чампи. Терористът получи и опрощение от Йоан Павел Втори, а по време на престоя си зад решетките се обърна към Христовата вяра, като на моменти твърдеше, че ръката на спусъка му е била направлявана свише. Агджа беше екстрадиран от Италия през юни 2000 г.

Миналата пролет отново се заговори за българската роля, след като бившият съдия-следовател Фердинандо Импозимато обяви, че документи от бившата източногерманската тайна полиция ЩАЗИ доказвали ролята на България в опита за убийство на главата на Римокатолическата църква.

Импозимато заяви, че за българската следа говорел и бившият началник на външното разузнаване на ГДР ген. Маркус Волф, но самият Волф по-късно отрече. В резултат италианската парламентарна комисия "Митрохин", разследваща дейността на бившето КГБ на Апенините, поиска от София кореспонденцията с Източен Берлин. Официално службата за досиетата на ЩАЗИ обясни, че въпросните документи са били предоставени на Рим още през 1994 г. и де факто отдавна са разсекретени.

В досието, което публикува и "Дневник", не се съдържат никакви доказателства за съпричастност на България, а само служебни писма за организиране на контраакции срещу разпространяваната на Запад информация за българска следа. Миналия октомври в италианския печат отново се появиха информации, че експертиза на снимка от 13 май показвала присъствието на Антонов на площад "Свети Петър".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK