Уикипедията влиза в джобните компютри

Популярният онлайн справочник Уикипедия (Wikipedia) вече е достъпен и от джобните компютри и органайзери, съобщават специализираните сайтове. Софтуерната компания "Ревълюшънъри софтуер фронт" (Revolutionary Software Front) разработи вариант на онлайн енциклопедията, наречен Лексипедия (Lexipedia). Той може да се използва от устройства, работещи под платформата на "Уиндоус мобайл" (Windows Mobile).

Лексипедията съдържа 550 хил. статии от всичките 850 хил., които се намират на англоезичната версия на Уикипедията. Създателите на софтуера посочват, че продуктът им също покрива всички области от човешкото познание. Програмата за търсене предлага и вариант за намиране на дума или термин по близко звучене. Особено внимание е обърнато при попълването на информацията за музика, рок групи, филми и други, от които се интересуват младежите. Лексипедията се продава за около 20 долара.

Според изследване на списание "Нейчър" качеството на научните статии в Уикипенията е близко до световноизвестната официална енциклопедия "Британика". Проектът Уикипедия стартира през 2001 г. В момента той съдържа записи на около 200 езика. Най-голям е англоезичният раздел, наброяващ около 850 000 статии.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK