17 януари: Богдан Хмелницки подчинява Украйна на Русия

На 18 януари 1654 г. е сключен договорът от Переяслав, по силата на който Русия получава право да анексира Украйна. Дотогава територията влиза в състава на Полша. Промяната идва като следствие от воденото от Богдан Хмелницки казашко въстание и съюзяването на казаците с Москва. Лидерът на бунта, чието пълно име е Богдан Зиновий Михайлович Хмелницки, е с полски или по-вероятно рутенски произход и е роден през 1595 г. в Чихирин, Западна Украйна.

Учи при йезуитите в Лвив, но рано се дистанцира от религията и се ориентира към военното дело и политиката. През 20-те години се сражава заедно с други чихирински и запорожки казаци срещу турците и татарите в Южна Украйна, а през 1632 г. и 1637 г. участва в казашките бунтове срещу полската власт. През 1645 г. е поканен от кардинал Джулио Мазарини заедно с два полка казаци да помогне на Франция във войната с Испания. Благодарение на уменията му Дюнкерк пада само за два дни.

През 1648 г. Хмелницки повежда въстание срещу полската власт. Той мобилизира масите с аргумента, че пет века православните рутени, към които принадлежи, са били потискани от поляците католици. Казаците провеждат серия кампании, които постепенно освобождават Украйна от полска зависимост, но пък я поставят под руска. Успехите при Жолтие води, Корсун и Пилавци водят до признаването от страна на полския крал на Хмелницки за хетман на Украйна, но войната продължава, след като Сеймът отказва да го утвърди за такъв.

През 1653-1654 г. обаче инициативата минава на полска страна, което принуждава Хмелницки да потърси по-близката помощ на Русия. Първоначално той сключва съюз с руския цар Алексей I, а впоследствие с договора от Переяслав украинските казаци и респективно техните земи минават под пряката протекция на Москва.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK