Блоговете: Кой подпали бунтовете

Датското правителство потвърди появилите се в блоговете съмнения заорганизиране на ислямските протести, съобщавайки, че част от имамите щебъдат изключени от процеса на интеграция на малцинствата, предадеРойтерс. Агенцията се позова на съобщение на правителственатапресслужба, в което се посочва, че част от мюсюлманските духовници сапътували през декември и януари в Близкия изток. Предполага се, че тетогава са подготвили избухването на протестите в региона. Разкритиетодоведе до изключването на имама Абу Лабен от правителствената комисияза интеграция на малцинствата и ограничаване на движението наислямските духовници из страната.


Действията на официален Копенхаген все пак не отговарят на въпросите, които се поставят в блоговете.


Дванадесетли са карикатурите, които разтърсиха ислямския свят, или 15, като триса били цензурирани заради особената им скандалност. Кой е направилтова - европейците в лицето на датчани  или самите датски имами.Много от съобщенията говорят, че датските мюсюлмани са събрали досие от43 страници, посветено на пълната серия от 15 карикатури. Събранитематериали са послужили за нагледна агитация при подготвянето напротестите на мюсюлманите. Трите тайни карикатури показвали пророкакато педофил, любител на свинското и в неприлична поза.  Споредблогърите из арабския свят циркулира специално написано изложение, вкоето се обяснява колко опасни и обидни за исляма са поместенитекарикатури.
Други активни блогъри лансират друга версия, чекарикатурите са били видени от американските и европейскиуниверситетски преподаватели и специалисти по ислям на американскисайтове. Според други екстремизмът в християнството и исляма са восновата на проблема.  "Познавам лично както датчани и хора отразлични европейски страни, така и мюсюлмани. Чух и двете гледни точки.За мен като европейка много от схващанията на мюсюлманите изглеждатстранно, други въобще не мога да приема. Мога обаче да кажа сувереност, че техните общества се променят, макар и бавно", твърдидруга блогърка.


Смятам, че съвременна и цивилизована Европа трябванамери интелигентен и дипломатичен начин да ускори тези промени и даобщува с мюсюлманския свят. Всички само ще спечелим от това. Западът нетрябва да отстъпва по въпроса за свободата на словото, що се отнася допубликуването на карикатурите с пророка Мохамед, заяви професорът пополитически науки към университета в Тунис Хадами Рендиси. В интервю заиталианския ежедневник “Ил Джорнале” той настоява Европа да не се огъвапод натиска и да не се отказва от религиозната свобода и свободнатакритика. Ако отстъпите, това ще е краят. Всички претексти вече ще бъдатналице. Няма да има ограничения”, заявява професорът. “Да е забраненона мюсюлманите да обиждат пророка е разбираемо. Но в този случай сеиска да бъде забранено и за вас, западняците. Това е опит за налаганена шариата, на ислямския закон, на целия свят”, уточнява Рендиси.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK