Пристанища и превози в Гърция са блокирани заради протести

Товари и фериботи са блокирани в Гърция от продължаващата стачка на пристанищните работници. Протестът предизвика също недостиг на храни и стоки от първа необходимост по островите в страната, съобщават гръцките медии.


Синдикатът на пристанищните работници реши да се стачкува до утре, но публикации в печата свидетелстват за намерението на синдикалното ръководство да удължи протеста до петък, към който междувременно ще се присъединят и водачите на товарни камиони с 24-часова предупредителна стачка. Заедно с тях ще протестират и работещите в рафинериите и химическата промишленост.  


Правителството чрез министъра на търговския флот покани на диалог синдикатите. В."Вима" твърди, че синдикалното ръководство на пристанищните работници вече се е ориентирало към решение за нов 48-часов протест, който щял да започне утре и ще продължи до петък.
Съюзът на гръцките корабособственици поиска да бъде обявен за незаконен протеста на пристанищните работници, който се подкрепя от повечето синдикални централи на моряците.


Основната им синдикална федерация  отхвърли на два пъти поканите за диалог с мотива, че нито едно от исканията на пристанищните работници не е изпълнено.  


Пристанищните работници в Гърция настояват ресорният министър да оттегли законопроекта за обучение на моряците. Останалите им искания се отнасят главно до пенсионното осигуряване и надбавките.


Работниците по пристанищата в Гърция искат още осигуряване на допълнителни работни места и  целогодишна заетост на екипажите, обслужващи пътническите превози.


Водачите на товарни камиони пък искат от правителството да оттегли внесения от него в парламента законопроект за премахване на колективните трудови договори в отрасъла. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK