В Индонезия беше открит нов Помпей

Археолози откриха на индонезийския остров Сумбава останки от малкопозната цивилизация, зарита под тонове пепел и лава вследствие на едноот най-големите вулканични изригвания в модерната човешка история,съобщиха информационните агенции. На 10 април 1815 г. вулканът Тамборапогребва поне 10 000 души, изличава от лицето на земята десетки селища,а общо жертвите са над 117 000 вследствие на страничните ефекти откатаклизма.


Изригването е усетено по целия свят, тъй като вулканътизхвърля повече от 100 куб.км магма и над 400 метрични тона серендвуокис на височина от 44 км в атмосферата. То намалява световнататемпература с близо 1 градус и довежда по думите на вулканолозите догодина без лято, каквото се оказва 1816 г. Вулканичната пепел достигавсички континенти и нанася щети на реколтата в Северна Америка иЕвропа. Фини частици валят във Великобритания повече от година.


Археолозиот университета в Северна Каролина и Роуд Айлънд и учени отИндонезийския директорат по вулканология са открили погребаното подлавата село през 2004 г. “Тамбора има потенциала да се превърне вПомпей на Изтока”, казва проф. Харалдур Сигурдсон от университета вРоуд Айлънд, който работи в района над 20 години. “Хората, техните къщии култура са капсуловани така, както са изглеждали през 1815 г. Важно етази капсула да остане непокътната и да се работи много внимателно.”


Засегаучените са разкопали една къща, зарита от 3 м пепел и лава, в която саоткрили двама души и тяхната покъщнина. Наличието на много керамика ибронзови предмети води до предположението, че жителите на Тамбора сабили заможни хора, поддържащи отношения с Индокитай.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK