Катерина Корнаро продава Кипър на Венеция

На 14 март 1489 г. кралицата на Кипър от Лузинянската династия КатеринаКорнаро абдикира от трона и продава кралството си на Венеция, която ибездруго контролира острова от средата на века. Катерина произхожда отстаро венецианско семейство и е родена през 1454 г. Тя става кралица наКипър през 1473 г., като година по-рано се е омъжила за крал Джеймс II.Сватбата, обявена във Венеция още през 1468 г., е организирана от бащай Марко и брат й Андрея и е своеобразна кулминация на влиянието нафамилията Корнаро на Острова. Скоро след сватбата обаче кралят умирапри съмпителни обстоятелства, а когато месец по-късно умира и синът йпринц Джеймс III, Катерина остава единствен монарх на западащотокралство, което от 1426 г. плаща данък на османските турци.


Тяобаче през цялото време е под попечителството на баща си Марко. Повреме на царуването й Кипър попада изцяло под влиянието на Венеция,един от малкото съперници на Османската империя в Средиземноморието.През 1489 г. републиката на дожите решава и формално да вземе островапод крилото си и принуждава Корнаро да се оттегли срещу известнозаплащане и привилегии. Тя получава правото да запази титлата кралица иполучава като владение Асоло, графство на територията на днешна Италия.Катерина Корнаро - последният монарх на Кипър, умира през 1510 г.Животът й е обект на описание в няколко опери - на Гаетано Доницети,Франц Лахнер, Джордж Хърбърт, Фроментал Алеви и др. Запазен е и неинпортрет от Албрехт Дюрер, датиращ от 1494-1495 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK