Инфаркт на миокарда убил Слободан Милошевич

Бившият югопрезидент вземал непредписани лекарства

Смъртта на бившия югопрезидент Слободан Милошевич е настъпила вследствие на сърдечен удар, съобщиха в понеделник източници от трибунала в Хага, цитирани от Ройтерс. Тепърва обаче ще се изяснява дали ударът е естествен или спомогнат. Милошевич почина броени месеци преди трибуналът да произнесе присъдата му. Очакванията бяха, че по 66-те обвинения във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид той ще получи доживотна присъда.


Предварителната аутопсия на съдения политик е била извършена от холандски патолози, на нея са присъствали и сръбски лекари. Според сръбската страна аутопсията е извършена много професионално. В специално изявление трибуналът посочи, че Милошевич е починал от инфаркт на миокарда, а тепърва ще бъде проведена и токсикологична експертиза. Очакваше се тялото на покойния лидер да бъде предоставено на семейството му в понеделник.


Милошевич е взел умишлено лекарство, което не му е било предписано, и то анулирало ефекта от лечението му срещу високо кръвно налягане, съобщи пред АФП холандски токсиколог от университета в Грьонинген, анализирал кръвта на бившия югопрезидент преди две седмици. Той е поел медикамент, съдържащ рифампицин, давано за лечение на проказа и туберкулоза, обясни Доналд Югес. “Взел е лекарството сам и е искал така да си издейства билет за отиване до Москва”, посочи лекарят, цитиран от холандската агенция АНП. Милошевич поиска през декември от Хагския трибунал да бъде прехвърлен в руската столица, за да се лекува там, но това беше отхвърлено. Съдиите прецениха, че той получава достатъчно медицински грижи в Хага и може да не се яви повече на процеса, ако замине за Русия.
Същевременно продължават спекулациите къде трябва да бъде погребан бившият президент на Сърбия и Югославия. Съпругата му Мира Маркович се обяви за скромно погребение в родния му град - Пожаревац в Източна Сърбия. “Ако решението зависеше от мен, бих избрал родния град на Слободан Пожаревац, където той би бил положен до майка си”, казва Маркович пред белградския в. “Вечерне новости”. Тя заяви още, че е заложник на заповедта за арест от страна на Интерпол и не може да се върне в Сърбия.


Адвокатът на Милошевич Зденко Томанович пък заяви пред Ройтерс, че погребението трябва да се състои в Белград. “Вече изпратих искане до сръбското правителство за разрешение”, каза той и добави, че синът на Милошевич - Марко, ще дойде в Хага най-късно във вторник, за да прибере тялото му. Адвокатът посочи още, че е внесъл и иск в районен съд в сръбската столица да разреши на Мира Маркович да пристигне в Белград от Москва, където живее, за да присъства на погребението. Президентът Борис Тадич обаче вече заяви, че няма да даде амнистия на Маркович и че Милошевич не трябва да бъде погребван с държавни почести. Позицията му беше потвърдена вчера и от Върховния съвет за отбрана, а кметът на Белград Ненад Богданович посочи, че няма да разреши Милошевич да бъде положен в Алеята на героите, запазена за хора, оставили положителна следа в историята на Сърбия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK