Протестите във Франция прерастват в бунтове

Синдикатите заплашват властите с общонационална стачка

Протестиращи младежи подпалиха в Париж и други големи градове коли, кафенета и магазини.

© Reuters

Протестиращи младежи подпалиха в Париж и други големи градове коли, кафенета и магазини.Протестите срещу новия трудов закон във Франция са на път да прераснатв бунтове, след като през уикенда демонстрации се проведоха в над 80града, а в Париж се стигна до сериозни сблъсъци. Само в столицата прибезредиците са били задържани над 180 души, а общо в страната те са272. Според в. "Фигаро" ранени са 51 полицаи и служители на силите заборба с безредиците.


В демонстрациите по улиците на Париж с исканеза отмяна на законопроекта са участвали над 50 000 души, а общопротестиращите в страната са били между половин и един милион. Центърна протестите през уикенда отново бяха Сорбоната и Латинският квартал,където няколко автомобила бяха запалени. Протестиращите замеряхаполицията с камъни и бутилки. АФП отбелязва, че младежките акциипридобиват все по-яростен характер и на места прерастват в откритибезредици. Студентите преобръщат и палят автомобили, влизат встълкновения със силите на реда, замерят ги с коктейли "Молотов". Вотговор полицаите използват за разпръскването на протестиращитесълзотворен газ.


Префектът на столичната полиция Пиер Мюц заяви, чеза овладяване на насилието са били прехвърлени допълнително 2500полицаи от подразделението за борба с безредиците. В Марсилия полициятаизползва сълзотворен газ срещу крайнолеви активисти, които сменихаокаченото в кметството национално знаме с червено-черен транспарант снадпис "Антикапитализъм и самоуправление". В Рен протестиращи блокирахажелезопътна линия в продължение на един час, а голяма групадемонстранти нападна местния офис на управляващата партия "Съюз занародно движение". В Лил около 200 младежи замеряха полицаи с бутилки ипавета. И там полицията прибегна до употреба на сълзотворен газ. Вначалото на протестите през миналия уикенд столичните студентиокупираха два от най-старите университети в страната - Сорбоната иКолеж дьо Франс. В момента и двете учебни заведения заедно с още над 20университета остават затворени.
Същевременно лидерите насиндикатите и на студентите във Франция дадоха на правителството 48часа, за да изтегли закона за първия трудов договор, ако не иска дабъде изправено пред общонационална стачка, предаде АФП. Френските медииоткрито спекулират, че страната е разтърсена отново от "студентскатапротестна пролет", визирайки демонстрациите от 1968 г., свалили отвласт Шарл дьо Гол. Спорният закон дава право на работодателите даосвобождават без предупреждение новоназначени младежи през първите 2години на договора им. Президентът Ширак и премиерът ще понесат цялатаотговорност за социалното напрежение, което може да последва, ако неспазят крайния срок, заявиха лидерите на протестите. Председателят насоциалистическата опозиция Франсоа Олан поиска от Доминик дьо Вилпен дасе вслуша в гласа на разума и да оттегли закона. Президентът Жак Ширакпризова за спокойствие и поиска страните да започнат възможно най-бързодиалог.


Според допитване във в. “Паризиен” 68% от анкетираните искатновият закон да бъде отменен, а само 27% го подкрепят. За политическианализатори проблемът идва от недостатъците на френската образователнасистема, която бълва младежи без необходимите познания, за да синамерят работа, и от строгото трудово законодателство, което ненасърчава създаването на нови работни места, защото това изисква отработодателите да отделят повече средства за здравното и пенсионнотоосигуряване на служителите си. Около 20% от безработните във Франция сана възраст между 18 и 25 години.


Правителството на Доминик дьоВилпен смята, че законът ще увеличи възможностите на младежите да синамерят работа. Премиерът, който възнамерява да се бори за Елисейскиядворец, се опитва да наложи разпоредбите с аргумента, че ще намалятбезработицата.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK