В Сърбия бяха арестувани съдии, адвокати и банкери

Акцията е насочена срещу организираната икономическа престъпност

Още двама високопоставени съдии влязоха в следствения арест в Белградтози път в компанията на двама банкери, четирима адвокати и един висшполицейски инспектор. Във вторник около 6.30-7 часа сутринта въоръжениполицаи от Службата за борба с организираната престъпност са прибралиот домовете им съдийката от Търговския съд в Белград ДелинкаДжурджевич, адвокатите Ясмина Коич, Неманя Йолович, Мика и МилинкоБрашньевич. Арестуван е и шефът на скандално прочулата се крайотнемането на лиценза й Кредитно-експортна банка с българско участиечрез групата TBI Секула Пьевчевич, както и шефката на държавнатаПощенска спестовна банка Йелица Живкович, която му се пада кума, иполицейският служител Деян Ивезич. Най-шокиращо обаче е присъствието вгрупата на дългогодишния председател на Търговския съд в Белград ГоранКляевич, който се е позовал на съдебния си имунитет, но все пак е билзадържан. Очаква се имунитетът му да му бъде отнет от административнатакомисия в Скупщината.


Финансовият министър Младжан Динкич съобщи, честава дума за най-голямата организирана престъпна група в областта наикономиката, която била хваната в разгара на делата си. Според негостава дума за "каймака на мафията, която контролира и наглася търговетев Сърбия", начело на която стои председателят на Търговския съдКляевич. Според финансовия министър досега високопоставеният съдия сеползвал със сериозна политическа поддръжка, но вече имало политическаволя неговият случай да бъде "разчистен". Динчич припомни, че от месецисе опитва да разчисти корупцията в Търговския съд и да бъде отнетимунитетът на въвлечените в нея съдии начело с Кляевич. Той не скри, чедори чуждестранен дипломат му казал преди месеци, че "преходът в Сърбияще започне да изглежда сериозен, когато Кляевич бъде арестуван".


Макарвсе още да няма официална информация, стана ясно, че ударът е планиранот 8 месеца, а проследяването на заподозрените и прихващането наразговорите им тече от септември. Според говорител на специалнатапрокуратура за борба с организираната престъпност този път държаватабила решена да стигне до края и безкомпромисно да се разправи скорупцията и икономическата престъпност. Ако бъде повдигнато обвинение,с групата ще се заеме специалната прокуратура.
Медиите пишат, чеарестуваните са действали по сценария "съсипвали, а после уреждалипродажбата на държавни фирми". Въвлечените съдии, адвокати и банкеривероятно са арестувани заради злоупотреби при приватизацията, с коитодържавата е ощетена за десетки милиони евро и за нагласяване натъргове, с които фирмите били източвани и давани в ръцете напредварително определени купувачи. Най-шумният такъв случай е снай-голямата верига от супермаркети в Сърбия "Це маркет", чиятоприватизация бе спряна през 2004 г. от сега арестуваната съдийкаДжурджевич. Радио Б92 твърди, че междувременно фирмата е източена с 20млн. евро, а в края на миналата година тя все пак бе приватизирана отхолдинга на сръбския магнат Мирослав Мишкович. Тогавашният директор на"Це маркет" Слободан Радулович също се издирва от полицията, но сеукрива в Испания,


Освен за "Це маркет" вероятно в обвинението щенамерят място и транзакциите с месарската фирма "Славия", фирма "Беко"и търговската къща "Белград", при които държавата също е ощетенасериозно. Според медиите инспекторите на Службата за борба сорганизираната престъпност установили как действа схемата: Търговскиятсъд обявява търгове в определени фирми, а дадени бизнесмени и технитепосредници (между които били директорът на КЕБ Пьевчевич и арестуванитеадвокати) уреждали евтини кредити от държавната Пощенска спестовнабанка с помощта на директорката й и така изкупували фирмите.Търговският съд одобрявал транзакциите, въпреки че тъкмо председателятКляевич е трябвало да възпрепятства престъпните приватизации надържавни фирми пак с държавни пари.


Шефът на Търговския съд Кляевичвече е бил суспендиран от функциите си с решение на Върховния съд през2003 г. Той е разпитван от Службата за борба с организиранатапрестъпност и заради злоупотреби във фирмата "Инекс-Интерекспорт". Внеговото досие вероятно са записани и отмяната на регистрацията навестник "Борба", с която е обявил за нищожна приватизацията му, аспоред непотвърдени слухове е регистрирал и фирмата "Кошава" надъщерята на Свободан Милошевич Мария, както и фирмата на известнияцигарен трафикант и съдружник на Марко Милошевич - ВладеКовачевич-Треф. Търговският съд с многократни свои решения се опита давъзстанови работата на Кредитно-експортна банка и банката на БоголюбКарич "Астра", чийто лицензи бяха отнети, но безрезултатно. Другатаарестувана съдийка - Делинка Джурджевич, е работила по търговете затърговска къща "Белград", вкарала в процедура фирма "Беко" и спрялаприватизацията на "Це маркет".


Арестуваният сега шеф на КЕБ СекулаПьевчевич придоби скандална популярност при предишната афера с КЕБ,когато вицегуверньорът на централната банка Деян Симич беше арестуван вапартамента си. Тъкмо Пьевчевич посочи тогава, че 100 000 евро, откритив куфар там, били подкуп за гуверньора на централната банка, за койтобили рекетирани, за да им върнат отнетия лиценз. Деян Симич престояблизо 3 месеца в затвора и беше пуснат миналата седмица оттам, сега еустроен като съветник в централната банка.


Шефът наКонституционния съд в Сърбия Слободан Вучетич оцени вчера, че "ако еподкована с доказателства, акцията окуражава", защото показвала волятана държавата да санкционира и подведе под отговорност икономическатапрестъпност. Той разясни, че ако срещу шефа на Търговския съд течеразследване, той няма да може да изпълнява функциите си и ще бъдесуспендиран в случай на повдигнато на обвинение.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1172

  Ето на, Белград пак ни показва как трябва да се действа. То друга политически безмозъчна и пасивна нация като нашата в Европа няма. Още неосъзнали срама от факта, че на румънците дишаме праха, а вече и сърбите, до онзи ден под ембарго и бомбардировки, ни задминават...

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 2. 2 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 513

  "Според финансовия министър досега високопоставеният съдия се ползвал със сериозна политическа поддръжка, но вече имало политическа воля неговият случай да бъде "разчистен". "

  " Според говорител на специалната прокуратура за борба с организираната престъпност този път държавата била решена да стигне до края и безкомпромисно да се разправи с корупцията и икономическата престъпност. "

 3. 3 Профил на mdd1
  *****

  E, super! Serbia toa e lider na Balkano! A bugari sa balkanski shvejcarci :) Nema korupciq u Bugarsko, za toa i nema aresti. To se znae, che bugari sa bezkompromisni i netolarantni, kat ide rech za korupcia :) Za toa nema korupcia i nema aresti - nemame pare nie za korupcia.
  Korupcia ima u stranstvo, kyde sa bogati. Oni imat pare i daet za korupcia. Na Balkano nema pare i nema i korupcia!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK