В Русия въвеждат пробация за затворници

Министърът на правосъдието на Русия Юрий Чайка представи заразглеждане от правителството законопроект за пробацията, предаде в."Комерсант". Осъдени по наказателни дела за леки и средни престъпленияще могат да излежават наказанието си в домашни условия. От тази опцияще могат да се възползват хора с присъди между половин и четири години.


Осъденият ще има редица ограничения, като да не може данапуска дома си след 22.00 часа или града без разрешение на надзорнитеоргани. Освен това затворникът в пробация ще може свободно да ходи наработа, да посещава здравни заведения или разрешените отправоохранителните органи места. Ако наруши някое от правилата,арестантът веднага ще бъде пратен в затвор за излежаване на наказаниетоси. За да се гарантира точното изпълнение на разрешените и забраненитедейности, затворникът ще носи специална гривна. Тя ще сигнализира кактоза отклонение от маршрута, така и при насилствен опит за нейнотопремахване. Министерството на правосъдието е заделило около 100 млн.долара за закупуването на гривните.


Русия често е критикувана за пренаселеността и лошите битовиусловия в затворите. По данни на руското министерство на правосъдието встраната има около 847 000 затворници. Една трета от тях спокойно могатда минат в програмата на пробация. САЩ, Великобритания, Франция, Израели Австрия вече прилагат електронни системи за следене на престъпници.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK