Конгресът на САЩ спря парите за спорни ракети

Употребата на оръжията може да породи ядрен конфликт

Американският Конгрес блокира плановете на Пентагона да постави конвенционални бойни глави на междуконтиненталните ракети, които Вашингтон смята да използва за целите на войната срещу тероризма, писа в. "Гардиън". Министерството на отбраната поиска 127 млн. долара за пренастройването на крилатите ракети, базирани на подводници, като част от проекта "Глобъл страйк". Това според военните ще даде възможност за превантивна и бърза реакция от голяма дистанция срещу отдалечени цели, потенциална заплаха за сигурността на САЩ.


Конгресмените обаче временно спряха 32 млн. долара от парите за програмата, докато министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд и държавният секретар Кондолиза Райс не представят подробно описание на рисковете от нея. "Имаме силни опасения, че използването на ракетите "Тридънт D-5" може да предизвика ядрена война", заяви пред в. "Ню Йорк таймс" демократът Джак Рийд, член на комисията за въоръжените сили. Според Рийд изстрелване на ракета от САЩ може да се сметне по погрешка като ядрена атака и да доведе до ответна реакция. "Трудно може да се разбере дали ракета, изстреляна от подводниците, е с конвенционален или атомен заряд", обясни конгресменът.


Опасенията на Конгреса са основателни - не искаме някой да помисли, че пускаме ядрена ракета, при положение че тя не е. Мисля обаче, че проблемът е решим, заяви военният стратег полк. Ричард Пейтънод пред военния бюлетин "Инсайд дъ Еър Форс".
Затова плановиците в Пентагона смятат да си сътрудничат с другите ядрени сили по разработката на "Глобъл страйк", което да ги убеди, че ракетите "Трайдънт" няма да се използват за ядрено нападение. През 2000 г. САЩ и Русия например се договориха да създадат съвместен център за обмен на информация за опитите с балистични ракети. Генерал Джеймс Картрайт, началник на американското стратегическо командване, съобщи наскоро, че Вашингтон информира и Китай за всеки свой ракетен тест, макар че няма специален договор за подобно сътрудничество. Далекобойните ракети са замислени да поразяват основно т.нар. бягащи мишени, като например преносими и лесно сглобяеми оръжия или пък среща на терористични лидери, независимо къде се намират по света и буквално в рамките на часове след получаване на сведения от разузнаването за местонахождението им, посочва "Гардиън".
"Глобъл страйк" е част от програмата за преразглеждане на американския ядрен военен потенциал, която Пентагонът одобри в края на 2001 г. Инициативата предвижда намаляване на запасите от стратегически оръжия, датиращи от времената на студената война, и залагане на по-малки оръжия, ядрени и неядрени, които могат да се приложат срещу терористи или враждебни държави, които планират удари с оръжия за масово поразяване. Програмата беше остро критикувана от парламентаристи, според които тя размива границата между атомния и конвенционалния арсенал. Това накара Конгресът да блокира плановете на Пентагона за създаване на ново поколение бункероразбиващи бомби с малък ядрен заряд.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK