Световната банка сключи огромна сделка с парникови газове

Стойността й надхвърля 1 милиард долара

Световната банка (СБ) успя във вторник да скрепи най-голямата досега сделка с парникови газове, в рамките на която европейски, азиатски и други компании ще платят на две китайски химически дружества 1.02 млрд. долара, за да намалят изхвърляните от тях газове, отговорни за глобалното затопляне, предаде Ройтерс. В рамките на споразумението европейските и азиатските компании, обвързани по силата на Протокола от Киото да се борят с промените в климата, ще платят на китайските химически фирми да намалят и унищожат емисиите от парниковия газ HFC23, който е 11 700 пъти по-силно топлинно задържащ от въглеродния двуокис. Според източници от Световната банка сделката ще намали изхвърлянето в атмосферата годишно на еквивалента на 19 млн. тона въглероден двуокис.


Около 75 процента от парите по сделката идват от страна на частния капитал, се посочва в специално изявление на СБ. Сред другите участници в споразумението са подразделение на банката, управляващи различн и фондове като Датския въглероден фонд (Danish Carbon Fund), Италианския въглероден фонд (Italian Carbon Fund), Дойче банк, Mitsui & Co и две подразделения на Natsource LLC, която по собствените й думи е най-големият мениджър в света на сметки в търговията с парникови газове. Като развиваща се държава Китай, който е №2 в света по изпускане на парникови газове в атмосферата, не е задължен да намали емисиите си в рамките на първата фаза от Протокола от Киото от 2008 г. до 2012 г., посочва Ройтерс.


Сключената във вторник сделка е извършена в рамките на т.нар. механизъм за чисто развитие от Киото (Kyoto's Clean Development Mechanism). Той разрешава на богатите държави да посрещнат някои от задълженията си за намаляване на изпускането на вредни емисии, като инвестират в съкращаване на емисиите на развиващите се държави. Китайските власти пък ще използват 65 процента от парите от сделката, за да намалят като цяло емисиите на вредни газове в страната и за разработването на възобновяеми източници за добив на енергия. В допълнение част от тях ще бъдат вложени за пускане на технология за унищожаване на опасния газ HFC23, страничен продукт при производството на охладители.
---------------


Преди месеци ООН даде ход на програма в рамките на Протокола от Киото за драстичното съкращаване на емисиите парникови газове, изпускани от развиващите се държави. Тя е одобрена още в края на 2004 г. и предвижда намаляване на емисиите с милиарди тонове още до 2012 г. В програмата, залагаща на замяна на фосилните горива с възобновяеми източници на енергия, са включени над 800 проекта, сред които изграждане на вятърни централи в Индия, ТЕЦ-ове, ползващи отпадъци от захарните заводи в Бразилия, и др. Планът стимулира богатите държави да инвестират в “зелени” енергийни източници – водни, вятърни, слънчеви и др. Годишно човешката дейност изпраща в атмосферата над 25 млрд. тона вредни емисии, като четвърт от тях са дело на САЩ. На второ място е Китай с 12.1 процента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK