ООН иска единен контрол на оръжейната търговия

Комитет на ООН даде зелена светлина на проект за договор за контрол на международната търговия с оръжие, съобщи АФП. От 192 страни членки 133 гласуваха "за", 24 се въздържаха, а единствено САЩ бяха против. За подкрепа на проектодоговора призоваха и 15 носители на Нобеловата награда за мир, далай лама и "Амнести интърнешънъл". Важни страни на международния оръжеен пазар като Русия и Китай гласуваха въздържали се. За сметка на тях останалите големи играчи като Великобритания, Франция и Германия подкрепиха проекта. България и Украйна също гласуваха "за". Проектът предвижда създаването на група от експерти, която ще проучи реализуемостта, параметрите и възможността за прилагане на евентуален договор за търговията с оръжие и ще представи доклад по този въпрос в Общото събрание през 2008 г.


През 2005 г. Русия изпревари САЩ по обема на сделки за доставка на оръжие за развиващите се страни в размер на 7 млрд. долара, съобщи ИТАР-ТАСС.Втора е Франция с 6.3 млрд. долара, а едва трети са САЩ с 6.2 млрд. долара. През 2005 г. най-големи купувачи на оръжия са били Индия - за 5.4 млрд. долара, Саудитска Арабия - 3.4 млрд. долара, и Китай - 2.8 млрд. долара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK