Южна Осетия потвърди желанието си да се отцепи от Грузия

Проведените в неделя референдуми в сепаратистката република Южна Осетия за независимост и за преизбирането на Едуард Кокойти потвърдиха установената практика колко трудно е да се намери компромис в Кавказ. Според междинните резултати 99% от населението желае независимост от Грузия, а новият стар президент Кокойти ще продължи да е държавен глава на непризната сепаратистка република.


Грузия категорично отказва да признае легитимността на референдума. Тбилиси дори се опита да организира паралелен вот за протежето си Дмитрий Санакоев, което предизвика ескалация на насилието. Водената от него листа се обяви за започване на преговори за федерална държава. Тбилиси отново обвини Кремъл в опити да свали прозападното правителство на страната чрез оказване на подкрепа за сепаратистите в Южна Осетия, Абхазия и Аджария. Допитването допълнително ще обтегне още повече отношенията между Тбилиси и Кремъл, макар и нито една страна от региона и света да не признава резултатите от вота. Москва изпрати наблюдатели, но също отказа ясно да признае референдума.


Едуард Кокойти обаче е категоричен, че допитването не е символичен жест, а отговор на всички тези, които отказват да признаят волята на народа на Южна Осетия. Ние имаме повече правно основание от Косово или Черна гора да бъдем признати, подчерта той. Кокойти по ирония на политиката се явява говорител на започната от Кремъл стратегическа игра, залог на която е Косово, еманация на руските амбиции за присъствие на Балканите. Москва се противопоставя на амбициите на албанците за отделяне от Сърбия. Кремъл трупа в колодата от карти козове срещу нагласите за отделяне на Косово. Преди Южна Осетия и Абхазия Приднестровието също потвърди желанието си да се отдели към Молдова и да се присъедини към Русия. Трите сепаратистки региона могат да се използват от Кремъл срещу обявяване на независимо Косово.


Макар и формално да е част от Грузия, след разпадането на бившия Съветски съюз в началото на 90-те години Южна Осетия на практика е отделна държава. В резултат на въоръжения конфликт между осетинци и грузинци през 1991-1992 г. почти един милион души бяха принудени да напуснат домовете и понастоящем в Южна Осетия живеят едва 70 000 души. Територията на републиката няма строго определени граници, а обхваща района около основния град Цхинвали - общо около 3900 кв.км. Регионът е предимно планински със средна височина над 1000 метра, основният поминък на населението е земеделието.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK