Маратонът на френската политическа сцена

Сеголен Роаял (вляво) направи дебюта си на международната сцена преди няколко месеца, когато обиколи Брюксел, Берлин и Рим

© Reuters

Сеголен Роаял (вляво) направи дебюта си на международната сцена преди няколко месеца, когато обиколи Брюксел, Берлин и РимСлед като в края на октомври станаха ясни точните дати на изборите за президент във Франция през идната година - 22 април 2007 г. за първия тур и 06 май 2007 г. за втория, последвани месец по-късно от парламентарни избори, френските политици от различните партии започнаха луда надпревара на идеи за преодоляване на "кризата на демокрацията", сковаваща републиката, предизборни обещания и междупартийни сделки, финалът на която тепърва предстои.


В категорията "възстановяване на доверието между избиратели и политици" се очертават две номинации - създаване на "граждански журита" на кандидатката за президент на Френската социалистическа партия (ФСП) Сеголен Роаял и предложението на премиера Доминик дьо Вилпен за пряко излъчване на заседанията на Съвета на министрите, затворени досега за медиите.


Пилотният план на Роаял за засилване на пряката демокрация чрез граждански групи на политически контрол взриви втория от трите вътрешни дебата между тримата соцкандидати за президент (Роаял, Фабиюс и Строс-Кан) по проблемите на обществото, излъчван пряко по парламентарния канал. "Гражданските журита" представляват групи от 20 до 100 души без значение на социалния им статут, избирани чрез жребий от избирателните листи, чиято роля е да наблюдават и да оценяват действията на депутатите. Фабиюс и Строс-Кан
заклеймяват идеята като "популистка" и "блейъристка"


Според първия тя не фигурира в "социалистическия проект", а вторият счита, че интересите на подобни граждански структури ще се конфронтират със съществуващите контролни инстанции (като общинските съвети), което ще предизвика още по-голямо безредие и хаос.


За да контрира критиките, влияещи отрицателно върху рейтинга й (спад от 72% до 57% подкрепа сред симпатизантите на ФСП след дебата от 24 октомври срещу 23% за Строс-Кан и 10% за Фабиюс), Роаял се позовава на опита на "гражданските журита", действащи в някои градове в Германия, където възможността за пряко участие в местната власт на дефаворизирани групи от населението се оценява като много полезна за социалния ред и пряката демокрация.


Другото пилотно предложение, лансирано от френския министър-председател по време на редовната месечна пресконференция в края на октомври, за пряко излъчване на работата на Съвета на министрите вдига не само медиен шум, но и предизвиква неодобрението на президента Ширак, който, недоумяващ защо първият му министър не я обсъдил най-напред с него, преди да търси сензацията, категорично я отхвърля с довода, че решенията на Съвета на министрите засягат въпроси на националната сигурност и е недопустимо те да стават публично достояние.


Сред идеите за


"модернизация на демокрацията във Франция"


следва да се спомене и една контраноминация, предложена от граждански асоциации, за честване на една година от "вълненията в предградията", разтърсили страната под формата на палежи и улични сблъсъци с полицията през есента на 2005 г. Министърът на вътрешните работи Саркози намира за нелепо честването на подобна годишнина.


В категорията "предизборни обещания" се открояват две номинации. Едната традиционно принадлежи на крайно десния кандидат - председателя на Националния фронт Жан-Мари льо Пен, чиито популистки дискурси за една "силна Франция", възможна чрез "смели реформи" като принципа за "нулева имиграция" и контролирана външна политика, привличат разочарованите от властта избиратели.


Не по-малко претенциозна с обещанията си се оказва програмата на соцкандидата за президент и бивш министър-председател Лоран Фабиюс. Неговите декларации, че популизъмът е "опасен" за политиката, се връщат подобно на бумеранг в собствените му политически речи под формата на предложения, които той би изпълнил, ако бъде избран за президент - "повсеместно прилагане на принципа на "35-те работни часа", увеличаване на минималната работна заплата на 1000 евро и повишение с по 100 евро на месец, въвеждане на принципа "делокализаторът плаща", увеличаване на покупвателната способност чрез преразпределение на печалбите, засилване на синдикатите. За момента обаче дори и


популисткият заряд не е достатъчен за привличане на гласове


и според последното социологическо проучване от понеделник Фабиюс продължава да заема последното място с 10% одобрение от симпатизантите на ФСП след Строс-Кан (32%) и Роаял (50%), а днес социалистите трябва да изберат своя кандидат.


Към обсъжданата категория със сигурност трябва да се включи и още една необявена до момента номинация на "медийната звезда" - Никола Саркози. Едва ли в речите на друг френски политик думите "република", "нация", "френска държава", "Франция", "френски народ", "равенство", "свобода", "демокрация" се повтарят толкова често и с такъв патос, колкото в тези на министъра на вътрешните работи и кандидат (все още неофициално) за президент от Съюза на народното движение (СНД). Предизборният маратон на сцената на френския политически театър е в пълен ход, но до финала в изборния ден през април 2007 г. има още много време, през което се очаква обявяването на нови номинации във всяка от категориите "иновационни идеи", "предизборни обещания" и "предизборни сделки".*Авторката е изледовател в LAIOS (CNRS), Париж, и хоноруван преподавател в катедра "История и теория на културата" в СУ "Св. Климент Охридски"Първичните избори


Около 219 000 членове на социалистическата партия трябва да изберат кандидат измежду Сеголен Роаял, бившия финансов министър Доминик Строс-Кан и бившия премиер Лоран Фабиюс.


Гласуването ще се проведе в местните централи на партията между 16 и 22 ч. местно време. Вот по поща не е разрешен.


Резултатите ще бъдат обявени от централата в Париж в петък сутринта.


Ако нито един кандидат не получи абсолютно мнозинство на 23 ноември ще им балотаж между двамата, получили най-много гласове.


Победителят ще стане официален кандидат на соцпартията за президентските избори на 22 април догодина.


Последните проучвания сочат, че Роаял може да получи абсолютнто мнозинство.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на мия
    *****

    доверие?къде съществува такова явление?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK