"Газпром" купува в. "Комсомолская правда"

Дъщерната компания на руския газов монополист "Газпром" - "Газпром медия", купува най-тиражния руски всекидневник "Комсомолская правда", съобщи "Интерфакс". Говорителят на компанията Николай Сенкевич посочи, че сделката ще бъде финализирана в началото на следващата година. На този етап не се съобщават финансовите й параметри, но според френския делови всекидневник "Лез еко" парите едва ли ще бъдат проблем за руския държавен енергиен монополист.


Руски медийни анализатори отбелязват, че основният проблем пред закупуването на вестника е било убеждаването на олигарсите да се разделят с активите си във вестника. "Комсомолская правда" е собственост на "Проф-Медия", която е част от финансовия и банков холдинг на "Интеррос", собственост на Владимир Потанин и Михаил Прохоров. Преди месеци Потанин продаде на "Газпром медия" за 25 млрд. долара и влиятелния вестник "Известия". "Комсомолская правда" се чете от 2.1 млн. души дневно съгласно последните данни на TNS Gallup Media. Таблоидът беше едно от малките издания с критична позиция към Кремъл и провеждащо собствени разследвания - от причините за катастрофата с подводницата "Курск" до финансовите проблеми на Алла Пугачова.


Според експерти разместванията в медийния бизнес в Русия не са предизвикани само от желанието на Кремъл да засили позициите си, а и от намеренията на олигарсите да подобрят позициите си в навечерието на президентските избори в страната през 2008 г. "Газпром медия" вече притежава и най-голямата руска частна телевизия Ен Ти Ви (NTV).


-----------
Перспективното газово Южнотамбейско находище е било купено от "Газпром", съобщават руските делови всекидневници "Комерсант" и "Ведомости". Цената на сделката не се съобщава. Южнотамбейско находище е разположено в северната част на полуостров Ямал. Неговите запаси се оценяват на 1.2 трлн. куб.м газ и 40-60 млн. тона газов кондензат на обща стойност около 5-6 млрд. долара. До средата на 2005 г. лицензът за разработването му принадлежеше на контролираната от олигарха Николай Богачев "Тамбейнефтегаз". Тогава 25% от компанията бяха купени от "Газпромбанк инвест", а веднага след това Богачев прехвърли лиценза на новосъздадената компания "Ямал СПГ". Олигархът се опита в последните месеци да продаде компанията на западен инвеститор, но Кремъл засили натиска да получи пълен контрол над нея. Новината за закупуването на Ямалското газово находище става две седмици, след като "Газпром" обяви, че ще разработва без чуждестранни партньори огромното газово находище Стокман. Неговите резерви се оценяват на 3.7 трлн. куб. м газ и повече от 30 млн. тона газов кондензат. Очаква се първата фаза от разработването на находището да струва 12-14 млрд. долара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK