Лариса ВОЛОДИМЕРОВА: Евтиният газ не струва колкото свободата

Литвиненко за мен е светъл пример, казва руският правозащитник в Холандия

Лариса ВОЛОДИМЕРОВА

© Дневник

Лариса ВОЛОДИМЕРОВАЛариса Володимерова е руски писател, публицист и правозащитник, която живее в Холандия. Членува в Международния ПЕН-клуб (Ню Йорк), в съюзите на писателите в Холандия и Израел, в Московския антифашистки център, групата "Съвест" и др. Президент на холандската фондация "Марекса", редактор на няколко аналитично-правозащитни сайтове, един от инициаторите на Международното движение за освобождаване на Михаил Ходорковски. Потърсихме я във връзка с убийството на руския емигрант в Лондон Александър Литвиненко, когото тя е познавала и с когото често са контактували.


Лариса, кой според вас уби Александър Литвиненко?


- Нямам ни най-малко съмнение, че убийството на Литвиненко е организирано от руската Федерална служба за сигурност по поръчение на Кремъл. КГБ никога не позволява на бившите "свои" да се измъкнат, но отмъщението може да се забави с години. Александър ми говори за това ден преди да бъде отровен. Литвиненко, мисля, както всичките известни колеги правозащитници, винаги е бил морално готов за смъртта. Но мога да свидетелствам, че той не подозираше удара от 1 ноември.
Кое би могло да послужи за мотив на Кремъл?
- Литвиненко, професионалист от висока класа, притежаваше информация от особено значение за целия свободен свят и никога не криеше своето презрение към Путин и бившите си колеги. Той събираше свидетелства за мъченията при разпити и концлагерите в Русия и в Кавказ, имаше директни доказателства за разграбването на ЮКОС. Александър последователно се застъпваше за свободата на Чечения и не на последно място - знаеше за корупцията при Рамзан Кадиров (проруския чеченски премиер - бел. ред.) и всекидневните отвличания на мирни чеченци. Александър систематично огласяваше факти за експерименти с биологични оръжия в руските затвори и чеченските училища и предупреждаваше световната общественост за това, че подобни нечовешки опити неминуемо ще прескочат границите на ОНД. Едно от нашите последни съвместни обръщения към министър-председателите на Великобритания и Холандия Тони Блеър и Ян Петер Балкененде съдържаше призив за прекратяване на заиграването с Кремъл, защото евтиният газ не струва колкото свободата на Европа. За нас случващото се при управлението на Путин е планиран геноцид.


Виждате ли връзка между убийството на Литвиненко и двата закона за "ликвидиране" на противниците на държавата, които руският парламент прие през юли?


- Връзката е безусловна и още тогава Литвиненко публикува статии за последствията от тези два закона. Руският президент е с развързани ръце, сега е късно да мислим как да помогнем на руснаците. Не си струва да се убеждаваме, че за разпада на Европа не са нужни войници, а мрежа от терористи. По време на шестгодишния си престой в Израел не съм се съмнявала, че Русия взима пряко участие в подстрекаването на местните атентати и с очите си съм видяла колко е трудно да се спрат. Някои правозащитници предвидиха 11 септември, предупреждаваха и за взривовете в лондонското метро. За мен е безспорно, че взривовете в жилищните блокове през 1999 г., показната трагедия "Норд-Ост" (когато чужденците бяха задържани в залата със сила, за да стане атентатът "международен"), бедата на бесланските деца - всичко това е тренировка за появата на голямата сцена. Кремъл смята Европа за подкупна, повечето от президентите - за съдружници, навсякъде зад граница са внедрени не просто битови доносници, а професионалисти от висша класа. В много държави КГБ не си е тръгнала от годините на Втората световна война. Българските читатели помнят какво означаваше съветското робство и с колко десетилетия то връщаше назад своите жертви. С постоянно чувство на тъга и вина заради стореното от сънародниците ми пътувам из страните от бившия соцлагер, които все още не могат да се отърсят нито физически, нито морално. Трябва да се създаде ефективен международен механизъм, който да предпази следващите поколения от повторения на миналото.


Публицистът дисидент Владимир Буковски описа Литвиненко като неудържим човек, запазил момчешкото в себе си. Какви са вашите впечатления от него?


- Ученик на Буковски, който е олицетворение на съвестта за поколения наред. Литвиненко за мен е светъл пример. Той се занимаваше с истинска мъжка работа и нямаше вина, че му се падна да живее във война - и доколкото можеше достойно, той се справяше с тази задача.


Какви бяха отношенията им с Анна Политковская?


- Те години наред бяха колеги и близки приятели. Три месеца преди да я разстрелят, Анна, както разказа Александър, му звъннала по телефона и го попитала - ще я убият ли или не. Той отговорил утвърдително. На 31 октомври той надълго ми обясни защо нямало никакво значение, че в последно време тя станала много по-лоялна към правителството. Смъртта й беше неизбежна. КГБ никога не прощава, достатъчно е да се набележи жертвата. Мисля, че светът се държи на хора като Анна и Александър. На тях не им бяха нужни нито слава, нито пари, водеше ги съвестта. Подобните им сега лежат предимно в затворите. На фона на обърканите и измамени от пропагандата руснаци тези правозащитници, борци и хуманисти за мен са герои.


Какво трябва да сторят западните държави спрямо сегашна Русия?


- Да обявят официален протест, да създадат максимална изолация, да въведат най-строги икономически санкции. И не защото могат да разорят богатата Русия, а защото злото може да е заразно. Да отворят границите за политическите бежанци, но при строг подбор. Без да им мигне окото, да арестуват мрежите от руснаци на Запада, свързани с ФСБ и правителството. Максимално да ограничат достъпа на "новите руснаци" от ранга на Роман Абрамович (губернатор на Чукотка, един от най-богатите руснаци - бел. ред.), Татяна Даченко (дъщеря на Борис Елцин и бивш съветник в Кремъл - бел. ред.), Валентин Юмашев (журналист, съветник и зет на Елцин - бел. ред.). Не беше толкова отдавна, когато имиграцията беше забранена за всеки, членувал в комунистическата партия - връщаха ги в Русия със следващия самолет. Този закон трябва да се приложи и за всички застъпници на сегашния режим и ФСБ!


Опасявате ли се за живота си?
- Разбира се, че не. Важното е не колко дълго си живял, а как. Ако отстранят един - десет ще станат! Ето това е единственият начин да гледаш децата и внуците си в очите, без да се срамуваш, че си мълчал.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Българофил
  *****
  Неутрално

  Изключително интервю!
  Нека четат внимателно всички почитатели на необятния руски пазар, силната ръка и
  евтиния газ и нефт. Метастазите на комунизма са страшни, ако Европа не се събуди, е обречена на ислямизация и/или руско господство.

 2. 2 Профил на русофоб
  *****
  Неутрално

  изключително интервю!
  как е възможно една жена да притежава повече смелост от всичките български политици взети заедно?!

 3. 3 Профил на ЯНУС
  *****
  Неутрално

  Не съм много компетентен,но ми се струва малко пресилено да се демонизират държавни структури и лица.Например ,интересно ми е как така Литвиненко е станал мюсюлманин,приел ли е вярата и защо?Пуснали са го в Англия,живял си добре, но явно някъде е сгафил, и после Русия била виновна.Може да е друга работа.Ето Буковски колко години си живее в чужбина и никой не го закача.

 4. 4 Профил на Viewer
  *****
  Разстроено

  Нещата изглеждат обречени. От столетия Русия трупа безценен опит в унижението на човешката личност. Никой народ не е бил избиван, от своите господари сънародници, с такава методичност и садизъм както руския. И пътешественици като Астолф Кюстин, и писатели като Достоевски свидетелстват за нравите по руските земи. Милиони измират от глад в началото на 20 век, стига се до канибализъм, но пред чуждестранни гости се разиграват цинични театри за повсеместно изобилие. През втората световна война "освободителите" изнасилват 3 000 000 жени. В наши дни в Чечня е избито 1/3 от мирното население. И т.н и т.н. Толкова е закономерно човек да заподозре, че сегашна Русия не се различава кой знае колко от предишната Русия. Никой не е прекъсвал веригата на мракобесие в Русия от векове насам. Не е възможно да имаш дълга престъпна биография и един ден просто да станеш добър. Само защото много ни се иска Русия да не е това, което е.

 5. 5 Профил на Niko
  *****
  Гневно

  Zasto burkate la.nata?Taja Larisa trjabwa da piche towa inache njama da i platjat.Lizeto i e na edna izmuchena bljatka.
  Otkade nakade ste twardi che ubiistwoto na Litwinenko e po poruchenie na Kremal.
  Nali w momenta se tursjat ubiizite.
  Na Politkowska weche gi nameriha.Njakolko polizaja. i za neja se twardeche che e ubita po poruchenie na Kremal, ama uwi ne e taka.
  Sega za Sega za targoweza na radioaktiwni metali -Litwinenko.Iskal e da stane bogat, izwesten, bil e gotow na wsichko za pari.´Slujel na 2 razuznawania ednowremenno.I si e platil smetkata.
  Tuka na zapad ima mnogo desidenti.Koito piche protiw Putin mu plastat.Inache trjabwa da si tursi njakakwa rabota.A taka wzema parite za nisto.
  Larisa e prezident na fondazia- na ezika na inteligentnite oznachawa che ne se znae kolko ot sredstwata dostigat krainata si zel.Nali?
  Larisa -edin ot iniziatorite za oswobojdenie na Hodorkowski?-Kak e zabogatjal Hodorkowski?Mafiot.Kakwo da goworim.
  Interesno ,wsichki ruski banditi, mochenizi, izmamnizi, chechenski glaworezi i falchiwi prawozastitniki se ustanowjawat w Anglia.W Germania weche ne wirejat.

  Samiat fakt che za Larisa Litwinenko e swetal primer, gowori che Izmamnik kato Litwinenko koito e izlugal mnogo hora , znachi i samata tja e takawa.

 6. 6 Профил на Manaf
  *****
  Весело

  Obektiwno poglednato mnogo bulgari koito otiwat w zapadna Ewropa otiwat samo zaradi pari.
  Dokato bulgari koito zaminawat da rabotjat w Rusia otiwat i ne se wrustat.Hem ne poluchawat mnogo.No jiwota w Rusia gi ustroiwa.Na pederasite 1, 2 i 4 halal da wi e zapada, idete i jiweite tam be mama wi kopelea takiwa.

 7. 7 Профил на k
  *****
  Неутрално

  Russia se upravliava ot evrei (chifuti). Ot chifut osven mrusotia i kruv kakvo drugo da ochakvash. Ezuk, che Hitler ne gi osvobodi ot evreiskata sgan.

 8. 8 Профил на 4ifut
  *****
  Неутрално

  Айде тоя филм вече сме го гледали, нема нужда. Някаква си еврейска псевдоинтелектуака,
  даже и правозащитничка видите ли да ни отваря очите кой какво бил направил, се явява само малка част от помията, която ни залива от няколко седници и упорито се опитва да ни вмени, че Кремъл бил убил някои си. Елементнарно скалъпен пасквил със зададени въпроси, пасващи на преди това написаните отговори.

  Ех, колко са ви дребни и евтинки душиците на всички журналя от Дневник, жал ми е за вас.

  П.С. Не съм русофил.

 9. 9 Профил на MMG
  *****
  Неутрално

  Interviuto e palna boza. Tvardenia bez fakti. Standartna retorika: tezi sa loshite i tezi dobrite. Interviu tipichno za perioda 1990-1991. Veriatno triabva da ia pitame kakvo misli za tainite amerikanski zatvori, metodite v tiah i kak taka se poluchava che v nastoiashtia moment poveche se izbivat v demokratichen Iraq otkolkoto v Chechnia. Tova kolko e hubavo v Holandia i kolko losho v Rusia go viarvat tezi koito ne sa bili tam ili chetat samo interviuta kato gornoto.

 10. 10 Профил на Мужик
  *****
  Неутрално

  Заящо веднага след падането на комунизма от България излязаха 1,5 милиона българи?
  Всичките да пари ли излязаха.??Ако бъха за пари да бъха се върнали да сега.Само че
  според Атащата на Сидеров ние сме предатели.Нас ни няма да бачкамече те да соъбират парата.Сега май те трябва да работят.Тия тремата са като Тримата глупаци от Елин Пелин.Все правят глупости и не могат никога да се научат нещо смислино да направят или да кажат.
  Европа няма да се оправидокато ги има разни леви елементи-социалисти ,соц.демокра
  ти,зелени и други подобни лапачи и изнудвачи.В Хелзинки се срещнаха на два пъти Еврокомандирите и Путин.За първата среща Европа бе ядосана на присъстието на Путин защото не бе канен,а поканен от финландска страна.Винаги има някой да мъти водата.
  Шрьодер се договори за газовата тръба и сам става директор на цялото предприятие.
  Колкото до Литвиненко всичко ие ясно.Малчат и не расаждат.

 11. 11 Профил на Londoner
  *****
  Неутрално

  И този форум е пълен с комунистическа измет, готова винаги да се навежда на идиоти като Путин, Агент Гоце и Станишев. Затова и България е на това дередже!

 12. 12 Профил на Blagoi
  *****
  Неутрално

  Gasta ne struwala kolkoto swobodata.Kakwa svoboda be, kade ima svoboda? Nikade.
  Kakvo znachi svoboda?
  Taa sawsem ni wzema za balazi.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на blagoi
  *****
  Любопитно

  Kakuw Putin, Goze i stanichev?Tuka nikoi ne gi spomenawa-samo ti.
  Ti mai ne si dobre s glawata.Ako ne si drusan to idi na lekar-ima ti nesto.

 15. 15 Профил на Корсаря
  *****
  Неутрално

  ...и се отдалечава все повече и повече от сферите на влияние на Русия! Дано скоро и Украйна стане член на НАТО и ЕС!

 16. 16 Профил на Анонимен
  *****
  Гневно

  Разделението не е на русофили и русофоби,а на българофили и българофоби.България я управляват от 63 години БЪЛГАРОФОБИ.Комунизмът е най-вредната религия за света.

 17. 17 Профил на Чичото
  *****
  Неутрално

  Като ви е толкова зле в България и ви е неприятно,кого/кои/е избрал /СВОБОДНО,честно и почтено/ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД да му управляват държавата защо не ходите да се скриете между онези,които според вас,напуснали БГ и избягали в чужбина???Вие,тъпчовци сте не отвратени,а ОТВРАТИТЕЛНИ с примитивните си изяви,под път и на път.Само чакате някой да започне да плюе,всичко на изток от Калотина и веднага услужливо заставате с лице към вашия си съмишленикоплювач.Ама поне си сложете кърпа на лицето да не поемате и чуждестранните плювки към България и българите новоизмислени и стари/вж.:атентатът срещу папата,т.н."български чадър"-опроверган като невъзможен експериментално дори от разбивачите на митове по дискавъри и др.под.пропагандни дивотии от времето на студената война./Българофоби са всички параноиди-олигрофени и нереализирани и недоразвити айде чупката,бе комплексари.

 18. 18 Профил на ЯНУС
  *****
  Неутрално

  Да,изборите са най-висшата форма на народната воля,така че,всеки един народ си избира управниците,и ако е недоволен-сменя ги.Това важи за всяка една държава в света и никой не трябва да упреква даден народ за неговия избор-независимо големината на държавата-българи,руснаци,ерманци ,кубинци и т .н.Видя се че няма идеална система на управление ,по важно е как се живее,какъв е душевния мир на населението на дадена държава,дали си запазват изконни народностни традиции или всичко отива към чалга поколения и брадъри.

 19. 19 Профил на toi
  *****
  Гневно

  Taa Wolodimerova e tochno takawa za kakwoto goworich.

 20. 20 Профил на mogito
  *****
  Неутрално

  Интервюто е добро макар и идеята за пълна изолация на Русия да е утопична. Европейските лидери не са глупаци и виждат какво става в тази азиатска страна. Не може обаче да се спрат доставките на газ, защото Европа е зависима от газта. Когато (ако) един ден се измислят алтернативни източници на енергия съм сигурен, че светът ще стане едно по-добро място за живеене и цивилизацията ни няма да е зависима от комунисти и ислямисти. Засега ще се затваряме очите доколкото можем. За съжаление!

 21. 21 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  Голяма чистка, в марксистко-ленинска Русия/ СССР 1934-1938 (Great Terror)

  След като (постулирани от теоретичния марксизъм) унищожаването на собствеността, национализацията с цел „развързване на продуктивните сили" и насилствената колективизация от 1928-1935/37 завършват с резултат демоцида на над 11,5 милиона души в СССР, започват да се чуват все по-силни съмнения спрямо учението и практическата му приложимост. Надигащото се народно недоволство става един от поводите за организирането и провеждането на т. нар. Голяма чистка. Още през 1934 се правят опити в КПСС, Сталин да бъде свален от Киров, шеф на партията в Ленинград. След инсценираното от Сталин убийство на добилия голяма популярност Киров, Сталин нарежда да се издирят и изловят всички „истински виновници и конспиратори срещу Киров" и нарежда избиването на много ленинградчани и „заподозрени" от други градове. Август 1936 следват големи публични народни процеси с предварително оформени присъди срещу набедени „отцепници от чистото учение". Между средата на 1936 и края на 1938 са заловени и малтретирани над 8 милиона руски граждани, като от тях над 1 милион са убивани директно с изстрел в тила в подготвени за целта лагери (напр. Куропати). По официалното лично признание на Хрушчов, има данни за 700 000 жертви, убити по този начин, като в това число не влизат числата на жертвите при залавянията, убитите в затворите при разпити или при транспортирането им в лагерите. 2 милиона затворници намират бързото си унищожение в ГУЛаг чрез наказателен труд. От останалите 5 милиона над 500 000 затворници са върнати с укази по домовете си, за да умрат от последиците на принудителната работа на родно място. Големият терор/ Голямата чистка взима 3 милиона директни жертви, т.е. чрез т. нар. „бързо унищожение на заподозрени", а в ГУЛаг загиват още 7,5 милиона хора за това време, което е исторически признато днес за най-големия политицид за единица време в човешката история. Ако се прибавят и трите години до нападението на хитлеристите срещу СССР, жертвите са много повече. Олга Шатуновская, която работи през 60-те години при Хрушчов като председателка на съветската комисия за реабилитация на жертвите на сталинизма, посочва, че само за 6,5 години „от 1 януари 1935 до 22 юни 1941 са заловени 19 840 000 народни врагове, като 7 милиона са разстреляни в затворите* или при залавянето им, а останалото мнозинство загива в ГУЛаг." (Conquest 1993,27).

 22. 22 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  Путинова Русия КПСС отдавна се е трансформирала в организираната престъпност, а КГБ отдавна не съществува под това име. Обаче в днешната руска властова пирамида има повече хора под пагон откогато и да било преди това. Не се наемам да кажа дали е така дори в сравнение с годините на „ военния комунизъм”, но в сравнение с годините на Горбачовата перестройка военизацията е умопомрачаваща. Малко цифри. През 1988 г. във висшето ръководство на тогавашните Съвети хората под пагон са 4,8%. В правителството те са 5,4%. При Путин тези цифри изглеждат така – 43,5% и 34,2%. Нека го кажем ясно – всеки трети от руските управляващи е под пагон, т.е. произлиза от средите на армията или службите. Ако днес руската власт е в пъти (7) по-милитаризирана от съветската, това в полза ли е на изграждането на демократичен политически режим?Неразбираемо е да се твърди това, при положение че тези хора са изградили поведенческия си манталитет на базата на “мущровка” в секретните служби. След 1991-ва в тези среди властва структуриращото усещане за кризисност, за предателство и убеждението, че демокрацията, човешките права, правовата държава, частната собственост са част от заговор срещу Москва. Нелепо е да се очаква, че с тоталната си инфилтрация в руските властови структури тези хора могат да донесат нещо различно от това, за което са били обучавани десетилетия. А то е във фронтално противоречие с изброените по-горе характеристики на свободата.

 23. 23 Профил на anti-Bush
  *****
  Гневно

  Русия е помийна яма. А руснаците са алкохолци-комплексари и сами не могат да разберат, колко малко струва техния живот. В България има доста малоумни русофили - червена мърша! За щастие вече сме достатъчно и русофобите и на руската леш няма да и е лесно да обърнете страната към източната мизерия! НИКОГА ВЕЧЕ! Русия е като страна от арабския свят - слаба икономика и производителност и доста природни ресурси. Добре че имат газ, че иначе щяха да умрат от глад тъпите, алкохолизирани, червени тъпаци.

 24. 24 Профил на Европеец
  *****
  Неутрално

  Дежурните лизачи на руски гъзове отново са превзели форума. Но ние не се страхуваме от Русия, тя е гигант с глинени крака. Всяка минута в Русия умират 5 човека, а се раждат само 2ма. Изгнила е до сърцевината си. Дори и огромна компания като Газпром няма ресурсите и ноу-хауто да развие както трябва руските находища, толкова са задръстени тези руснаци. Единственото, което ги крепи е високата цена на газта и петрола - ако Европа реши да построи нови АЕЦ-ове и още други енертийни съоръжения, независещи от газ и петрол, Путкин ще го духа. И това ще стане, не бойте се!

 25. 25 Профил на нормален
  *****
  Гневно

  Как е възможно толкова години българина да не си даде сметка че комунистите са петата колона на Русия в България?Никога не е имало българско разузнаване,защото то винаги е било филиал на съветското т.е. на руското.Всичко което в момента се случва около досиетата доказва че пак Кремъл забранява да се посочват хората работили и продължаващи да работят за интересите на Русия.Затова докараха и изменяра от Мадрид ,затова и бързат да обвържат с АЕЦ Белене България, преди да е станала член на европейския съюз.Нещата са прозрачни,но за българчето е по-важно да плаче по миналото и елементарно да се оставя да го водят за носа,вместо да държи на най-важното,а то е достойнството!Защото ако го нямаш винаги ще бъдеш роб,винаги ще бъдеш зависим от "славната Русия" и винаги ще гледаш през сълзи "белите" страни.

 26. 26 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  абсолютни измишльотини и глупости в старата песен за Империята на злото-Русия. Тази жена без да се опитва да вникне в хрониологията или същината на отедлните събитя слага етикетчета-това е е страшната ръка на КГБ, Кремъл и прочие влишета. Непрофесионално и некомпетентно мнение по повечето от случаите, ща които пише споменатат защитничка на някакви права.

 27. 27 Профил на Bismarck
  *****
  Неутрално

  Qvno naistina v toq forum ima mnogo komunisti4eska izmet.Kakvo vi trqbva mrusni komunoidni prodajnici za da razberete 4e Russia e vrag nomer edno na vsqka demokraciq.Ne vi li_ stigaha 5à godini suvetsko gospodstvo.Politkovskaq q ubiha KGB i Putin.Tozi koito gi za6titava e mrusen komunist kato tqh.Aide vsi4ki ruski guzolizci mar6 ot Bulgariq,otivaite da vurtite mineti na Putin !!!!!!!!!!!!!

 28. 28 Профил на Стивън Ейк, ВВС
  *****
  Неутрално

  Четирима от пет политически дейци и служители в държавната администрация на Русия са или бивши, или настоящи сътрудници на службите за сигурност, сочи проучване. Първото по рода си изследване показва забележителното нарастване на влиянието на КГБ и наследилата го Федерална служба за сигурност (ФСБ) в политиката и бизнеса на Русия през последните години. По-голямата част от тези служители са назначени от президента Владимир Путин, който е бивш офицер от КГБ. Затова много либерално настроени коментатори твърдят, че влиянието на кадрите на спецслужбите нараства неконтролируемо и заплашва демокрацията. Проучването е осъществено от Олга Крищановская, уважаван академик от Центъра за проучване на елита, част от престижната Академия на науките. В изследването се твърди, че силовиците – бивши сътрудници на КГБ или онези, които са работили за наследилата го ФСБ – просперират в путинска Русия. И по-рано са изказвани мнения за нарастване на тяхното влияние. Проучването на Крищановская обаче е първият опит по емпиричен път да се обяснят мащабите на явлението и той доведе до неочаквани резултати. Четирима от пет служители в администрацията на президента, членовете на правителството, депутатите в двете камари на парламента, шефовете на региони, както и бордовете на най-големите държавни корпорации, са работили за КГБ или продължават да работят за една или повече от структурите, които го наследиха. Политическите и бизнес елити в Русия бързо се срастват, в резултат на което сред водещите представители на индустрията, като ръководителя на държавната агенция за износ на оръжие, също са бивши сътрудници на спецслужбите. Русия изглежда доста различна от останалите бивши комунистически страни в Източна Европа, където бяха направени опити да се идентифицират хората, работили за спецслужбите от съветската епоха, много от които имаха репресивни функции. Срещу част от тези хора бяха заведени съдебни дела за извършени престъпления. Но което е по-важно, бяха положени реални усилия те да бъдат държани настрана от политиката и големия бизнес. Каквото и да означава това за бъдещото на Русия като демократична държава или не - към този момент недоволството си от новата управляваща класа на страната изразява само изтормозеното либерално малцинство в Русия.

 29. 29 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Честно казано търся, но все още не намирам разлика между кампанията преди 25 години срещу България за т.нар. опит за убийство на папата и сегашната срещу измисления шпионин Литвиненко.Приличат си като две капки вода.Е, контрата разбира си остана в личен план у абсолютно невиния С.Антонов, на когото никой не само не му плати за физическите и морални щети , и за България, т.е. за всички нас.Едва ли обаче този път номера ще мине , както при България и при Сергей Антонов?Ще видим!Няма начин един ден да не си намерят майстора клеветниците!

 30. 30 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  Русия има глобални цели, които не съвпадат с идеята за демократичен световен ред. Кремъл желае да възстанови един доминиран от Русия постсъветски регион, в който сигурността, външната политика, енергийните доставки и търговията се определят от Москва. Путин срина още един, вече ненужен му мит за “социалния” президент, милеещ за трудещите се.
  Строи се държава на бившата съветска номенклатура и на кадрите от КГБ.
  В страната ежеседмично гърмят скандали,органите на ФСБ съдят,арестуват, обискират,убиват или предават на прокурор журналисти дръзнали да критикуват Путин и неговата политика.Юрий Лужков също се нареди сред преследвачите на свободата на словото. Той повтори призива, издигнат и прилаган вече от ФСБ, за цензура в интернет. Възмутеният Лужков изплака, че държавата трябнва да вземе мерки срещу хулиганите в мрежата, където “всяка сволоч пишела каквото й хрумне”.

 31. 31 Профил на Niko
  *****
  Весело

  Za gornite, wie kakwo si mislite che na zapad moje da publikuwach w westnika kakwoto iskach li? O gorkite. Ne ne moje.

 32. 32 Профил на mogito
  *****
  Неутрално

  Ето този абзац от интервюто ми дава някаква надежда:
  "Важното е не колко дълго си живял, а как. Ако отстранят един - десет ще станат! Ето това е единственият начин да гледаш децата и внуците си в очите, без да се срамуваш, че си мълчал."
  Дано в крайна сметка путьовците го разберат. Колкото и дисиденти да избият няма как да спрат свободомислещите. Начина по който действат само ще печели повече противници на режима на Путкин.

 33. 33 Профил на Пепо
  *****
  Неутрално

  Не разбирам защо се пишете на такива експерти и буравите с грешни факти. КГБ не съществува вече мили мои. НАучете си урока!
  А защо плачете за един бивш КГБец пък въобще не разбирам.
  Я се уточнете вие за или против КГБ сте, щото Литвиненко е бил част от него.

  А тия му определение от Лариска са върхът>

  "Литвиненко, мисля, както всичките известни колеги правозащитници"
  "Литвиненко за мен е светъл пример."

 34. 34 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  Пепо,Вие на луната ли живеете? КГБ си съществува,независимо,че е с друго име но вече и деректно управлява Русия,но и ДС филиала на КГБ в България си е на лице със същите служители които са били и в живкова България!

 35. 35 Профил на Bai Iwan
  *****
  Гневно

  Ti samia si Putjo.
  Takiwa kato tebe oste sto godini ste se oprawdawat s KGB i DS i neznam kakwo.

  A ti kato si glasuwal za towa prawitelstwo sega si jaj poparata.

 36. 36 Профил на Ройтерс
  *****
  Неутрално

  Президентът Владимир Путин никога не е крил миналото си като служител на КГБ, а у близо три четвърти от руския политически елит се забелязват ясни признаци, че пътят им е минал през службите за сигурност или през военните, твърди ново изследване. "Нашите проучвания показаха, че у 78 на сто от представителите на елита в Русия се забелязват ясни признаци за принадлежност в миналото към силовите структури", заявява в телефонно интервю за Ройтерс Олга Кришчановская, която изучава руския елит от 1989 г. Путин се издигна до подполковник от КГБ по време на Студената война. През годините след избирането му за президент броят на "силовиците" - бивши служители на специалните служби или военни - се увеличи значително и тяхното влияние се разпростря извън правителството.
  "Преди в СССР имаше Политбюро, което не беше структура на КГБ, така че съществуваше една спирачка, една организация, която балансираше влиянието на Комитета за държавна сигурност", каза Кришчановская. "И сега има нещо като Политбюро, но то е съставено изключително от "силовици", така че за ястребите в политиката няма вече пречки", продължава тя. Министърът на отбраната Сергей Иванов, заместник-началникът на канцеларията на Путин Игор Сечин, директорът на Федералната служба за сигурност Николай Патрушев и "царят на лекарствата" Виктор Черкезов са сред най-добре известните "силовици". Но в новото проучване има и изненади. "Бях шокирана, когато се вгледах в списъците на членовете на управителните съвети на някои големи компании. Сред тях има имена, които не са известни на никого, но които несъмнено и очевидно са силовици", подчертава Кришчановская. За нуждите на изследването Московският център за проучване на елита е анализирал биографиите на 1061 високопоставени служители в Кремъл, в правителството, в най-големите фирми, в автономните райони и в парламента. Участниците в екипа са търсили празноти в биографиите, които винаги са признак, че дадено лице в миналото е принадлежало към тайните служби, към военните или към свързани с тях институции. "Хората, които са работили в КГБ, са били вербувани или в армията, или в университетите, след което са били изпратени да учат в специализирани учебни заведения", обяснява Кришчановская. "В биографиите на такива хора се появяват празноти, които обикновено са доказателство, че съответното лице е посещавало такова учебно заведение." Кришчановская е търсила и други признаци, например работа в сфери, които исторически са свързани с КГБ - отделите "Личен състав" в руските предприятия и чуждестранните клонове на руски банки и информационни институции. Тя обаче не желае да споменава конкретни имена, тъй като се страхува от ответни мерки. Чуждестранни експерти по проблемите на Русия твърдят, че министър-председателят Михаил Фрадков, заместник изпълнителният директор на Газпром Валери Голубьов, шефът на "Рособобонекспорт" Сергей Чемезов и президентът на "Аерофлот" Виктор Иванов също са хора с минало в силовите структури.
  През 90-те години на миналия век, при президента Борис Елцин, руските специални служби започнаха рязко да губят своето влияние. КГБ бе раздробен на по-малки структури, бюджетите на "службите" бяха орязани, а хиляди служители напуснаха. Владимир Путин обаче постави началото на възраждането на властта и престижа на службите за сигурност. "Издигането на КГБ на високи държавни постове в известен смисъл е равносилно на социално реабилитиране", твърди Кришчановская.
  Демонстрирайки засилващото се влияние на руските специални служби, миналия месец президентът Путин разгледа от вертолет новия комплекс на стойност 30 милиона долара, в който е разположена главната квартира на руското военно разузнаване. Той се разходи из остъкленото футуристично здание и дори позира за снимка в стил "Джеймс Бонд", с пистолет в ръка, на стрелбището на новия комплекс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK