Лариса ВОЛОДИМЕРОВА: Евтиният газ не струва колкото свободата

Литвиненко за мен е светъл пример, казва руският правозащитник в Холандия

Лариса ВОЛОДИМЕРОВА

© Дневник

Лариса ВОЛОДИМЕРОВАЛариса Володимерова е руски писател, публицист и правозащитник, която живее в Холандия. Членува в Международния ПЕН-клуб (Ню Йорк), в съюзите на писателите в Холандия и Израел, в Московския антифашистки център, групата "Съвест" и др. Президент на холандската фондация "Марекса", редактор на няколко аналитично-правозащитни сайтове, един от инициаторите на Международното движение за освобождаване на Михаил Ходорковски. Потърсихме я във връзка с убийството на руския емигрант в Лондон Александър Литвиненко, когото тя е познавала и с когото често са контактували.


Лариса, кой според вас уби Александър Литвиненко?


- Нямам ни най-малко съмнение, че убийството на Литвиненко е организирано от руската Федерална служба за сигурност по поръчение на Кремъл. КГБ никога не позволява на бившите "свои" да се измъкнат, но отмъщението може да се забави с години. Александър ми говори за това ден преди да бъде отровен. Литвиненко, мисля, както всичките известни колеги правозащитници, винаги е бил морално готов за смъртта. Но мога да свидетелствам, че той не подозираше удара от 1 ноември.
Кое би могло да послужи за мотив на Кремъл?
- Литвиненко, професионалист от висока класа, притежаваше информация от особено значение за целия свободен свят и никога не криеше своето презрение към Путин и бившите си колеги. Той събираше свидетелства за мъченията при разпити и концлагерите в Русия и в Кавказ, имаше директни доказателства за разграбването на ЮКОС. Александър последователно се застъпваше за свободата на Чечения и не на последно място - знаеше за корупцията при Рамзан Кадиров (проруския чеченски премиер - бел. ред.) и всекидневните отвличания на мирни чеченци. Александър систематично огласяваше факти за експерименти с биологични оръжия в руските затвори и чеченските училища и предупреждаваше световната общественост за това, че подобни нечовешки опити неминуемо ще прескочат границите на ОНД. Едно от нашите последни съвместни обръщения към министър-председателите на Великобритания и Холандия Тони Блеър и Ян Петер Балкененде съдържаше призив за прекратяване на заиграването с Кремъл, защото евтиният газ не струва колкото свободата на Европа. За нас случващото се при управлението на Путин е планиран геноцид.


Виждате ли връзка между убийството на Литвиненко и двата закона за "ликвидиране" на противниците на държавата, които руският парламент прие през юли?


- Връзката е безусловна и още тогава Литвиненко публикува статии за последствията от тези два закона. Руският президент е с развързани ръце, сега е късно да мислим как да помогнем на руснаците. Не си струва да се убеждаваме, че за разпада на Европа не са нужни войници, а мрежа от терористи. По време на шестгодишния си престой в Израел не съм се съмнявала, че Русия взима пряко участие в подстрекаването на местните атентати и с очите си съм видяла колко е трудно да се спрат. Някои правозащитници предвидиха 11 септември, предупреждаваха и за взривовете в лондонското метро. За мен е безспорно, че взривовете в жилищните блокове през 1999 г., показната трагедия "Норд-Ост" (когато чужденците бяха задържани в залата със сила, за да стане атентатът "международен"), бедата на бесланските деца - всичко това е тренировка за появата на голямата сцена. Кремъл смята Европа за подкупна, повечето от президентите - за съдружници, навсякъде зад граница са внедрени не просто битови доносници, а професионалисти от висша класа. В много държави КГБ не си е тръгнала от годините на Втората световна война. Българските читатели помнят какво означаваше съветското робство и с колко десетилетия то връщаше назад своите жертви. С постоянно чувство на тъга и вина заради стореното от сънародниците ми пътувам из страните от бившия соцлагер, които все още не могат да се отърсят нито физически, нито морално. Трябва да се създаде ефективен международен механизъм, който да предпази следващите поколения от повторения на миналото.


Публицистът дисидент Владимир Буковски описа Литвиненко като неудържим човек, запазил момчешкото в себе си. Какви са вашите впечатления от него?


- Ученик на Буковски, който е олицетворение на съвестта за поколения наред. Литвиненко за мен е светъл пример. Той се занимаваше с истинска мъжка работа и нямаше вина, че му се падна да живее във война - и доколкото можеше достойно, той се справяше с тази задача.


Какви бяха отношенията им с Анна Политковская?


- Те години наред бяха колеги и близки приятели. Три месеца преди да я разстрелят, Анна, както разказа Александър, му звъннала по телефона и го попитала - ще я убият ли или не. Той отговорил утвърдително. На 31 октомври той надълго ми обясни защо нямало никакво значение, че в последно време тя станала много по-лоялна към правителството. Смъртта й беше неизбежна. КГБ никога не прощава, достатъчно е да се набележи жертвата. Мисля, че светът се държи на хора като Анна и Александър. На тях не им бяха нужни нито слава, нито пари, водеше ги съвестта. Подобните им сега лежат предимно в затворите. На фона на обърканите и измамени от пропагандата руснаци тези правозащитници, борци и хуманисти за мен са герои.


Какво трябва да сторят западните държави спрямо сегашна Русия?


- Да обявят официален протест, да създадат максимална изолация, да въведат най-строги икономически санкции. И не защото могат да разорят богатата Русия, а защото злото може да е заразно. Да отворят границите за политическите бежанци, но при строг подбор. Без да им мигне окото, да арестуват мрежите от руснаци на Запада, свързани с ФСБ и правителството. Максимално да ограничат достъпа на "новите руснаци" от ранга на Роман Абрамович (губернатор на Чукотка, един от най-богатите руснаци - бел. ред.), Татяна Даченко (дъщеря на Борис Елцин и бивш съветник в Кремъл - бел. ред.), Валентин Юмашев (журналист, съветник и зет на Елцин - бел. ред.). Не беше толкова отдавна, когато имиграцията беше забранена за всеки, членувал в комунистическата партия - връщаха ги в Русия със следващия самолет. Този закон трябва да се приложи и за всички застъпници на сегашния режим и ФСБ!


Опасявате ли се за живота си?
- Разбира се, че не. Важното е не колко дълго си живял, а как. Ако отстранят един - десет ще станат! Ето това е единственият начин да гледаш децата и внуците си в очите, без да се срамуваш, че си мълчал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK