САЩ наложиха санкции на три руски военни компании

Вашингтон обяви в петък, че е наложил санкции на руските компании "Рособоронекспорт", Коломенския приборостроителен завод, Тулския машиностроителен завод и на Алексей Сафонов като частно лице заради продажбата на въоръжение и ракети за Сирия, Иран и Венецуела. Освен на руските компании санкции са наложени на юридически и физически лица от Китай, Иран, Ирак, Мексико, Малайзия, Пакистан, Сирия, Северна Корея и Судан. Белият дом е взел решение за тяхното въвеждане на 22 декември миналата година.


Мерките са влезли в сила в началото на седмицата и са на основание Закона за неразпространение на въоръженията от 2000 г., който през 2005 г. бе преименуван на Закон за неразпространение на въоръжение за Иран и Сирия. Санкциите забраняват на американските компании да развиват бизнес отношения и да оказват поддръжка на споменатите чужди фирми в продължение на две години.


"Рособоронекспорт" разглежда санкциите като проява на недобросъвестна конкуренция и опит за защита на американските износители на въоръжение, заяви пред телевизия "Россия" говорителят на компанията Валерий Картавцев. Той посочи, че всички сключени договори са на базата на международното право и разпоредбите на руския закон за търговия със специална продукция. Картавцев заяви, че компанията не е получила все още официално съобщение от САЩ за наложените санкции.
Руският вицепремиер и министър на отбраната Сергей Иванов заяви, че Москва стриктно спазва разпоредбите на международното право при осъществяването на търговските операции в чужбина и нито една компания не е изнесла висока технология, ракетно оборудване или въоръжение, включени в забранителните списъци на международната общност. Зам.-председателят на Държавната Дума Владимир Пехтин посочи пред телевизия "Россия", че санкциите на Държавния департамент са израз на страха от нарастващия дял на Кремъл в световната оръжейна търговия.


В интервю за "Ехото на Москва" той уточни, че през миналата година Москва е успяла да се завърне на традиционните си пазари в арабските страни и успешно да навлезе в Латинска Америка чрез Венецуела. РИА "Новости" отбелязва, че все още няма данни кой е Алексей Сафонов и каква е дейността му, станала причина за наложените му санкции.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK