Стефан Цвайг се самоубива в Бразилия

Стефан Цвайг се самоубива в Бразилия


На 22 февруари 1942 г. в бразилския град Петрополис заедно с втората си съпруга Шарлоте Алтман се самоубива известният австрийски писател Стефан Цвайг, изключително популярен и превеждан в Европа през 30-те години. Той е роден през 1881 г. във Виена в семейството на богатия текстилец Мориц Цвайг. Учи философия и литература в Австрия, Франция и Германия и защитава дисертация във Виена върху идеите на Иполит Тен. От началото на ХХ век започва да пише повести и къси разкази.


Пътува много и обикаля Индия, Африка, Северна и Централна Америка и Русия. Сред приятелите му са Максим Горки, Райнер Мария Рилке, Огюст Роден, Артуро Тосканини. Известност получава с биографичните си психологически ориентирани романи, най-популярен сред които е "Мария Стюарт". Той е автор и на есеистични портрети на Еразъм Ротердамски, Оноре дьо Балзак, Чарлз Дикенс, Фьодор Достоевски, Хайнрих фон Клайст и др. Поради еврейския си произход през 1934 г. е принуден да напусне Австрия и заминава първо за Великобритания и впоследствие за САЩ.


През 1941 г. се заселва в Бразилия с втората си съпруга. Самоубива се от отчаяние, че нацизмът и японският милитаризъм са на път да завладеят света. "Добре е да приключиш живота си в добри времена, когато интелектуалния труд носи истинска радост и чувство на лична свобода", пише той дни преди края си. Книгата му "Вчерашният ден", публикувана посмъртно през 1943 г., е своеобразен епитаф на европейската култура, който той вече считал за загубена.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK