Иран не зачете ултиматума на ООН

Иран не зачете ултиматума на ООН

© ReutersИран не е прекратил обогатяването на уран до поставения от Съвета за сигурност на ООН краен срок – 21 февруари, се казва в доклад на генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (IAEA) Мохамед ел Барадей.


Оповестяването на доклада съвпадна с посещението на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун във Виена, който заяви, че е дълбоко обезпокоен от развоя на кризата около иранската ядрена програма, предаде кореспондент на БНР в австрийската столица.


Техеран не е прекратил обогатяването на уран до крайния срок - 21 февруари, който му беше поставен от Съвета за сигурност на ООН, се казва в документа, предаден днес в Управителния съвет на 35-членната международна агенция и в Съвета за сигурност на ООН. В резолюция, приета на 23 декември, Съветът за сигурност наложи ограничени санкции срещу Иран и му даде срок от 60 дни, за да спре обогатяването на уран.
В доклада на IAEA е посочено, че Иран е инсталирал още две технологични линии с по 164 центрофуги за обогатяване на уран в подземния ядрен обект в Натанз, а други две каскади всеки момент ще бъдат пуснати в действие. Тези инсталации позволяват да се премине от изследователско ниво на обогатяване на уран към промишлено производство.


В документа се припомнят намеренията на Иран да пусне в употреба 3000 центрофуги за обогатяване на уран, докато за промишлено производство са необходими 54 000 центрофуги.


Техеран продължава да твърди, че иска да развива ядрена програма за граждански цели.


IAEA настоява в подземните инсталации в Натанз да бъдат монтирани наблюдателни камери.


Иран се е съгласил на междинни проверки на IAEA в този завод, но не и на разширен мониторинг. Според международната агенция това ограничение ще къде в нарушение на правилата за неразпространение на атомното оръжие, след като в обекта бъдат инсталирани над 500 центрофуги.


Международната агенция за атомна енергия изтъква, че нейните експерти все още не могат да постигнат напредък в усилията си да проверят изцяло досегашното развитие на иранската ядрена програма поради отказа на Иран да сътрудничи, съобщи Асошиейтед прес.


В резолюцията на Съвета за сигурност от 23 декември се искаше в срок от 60 дни Техеран да осигури достъп и да сътрудничи на исканията на агенцията да извършва други проверки, припомня агенцията.


В Съвета за сигурност не са предвидени консултации по иранската ядрена програма във връзка с доклада на IAEA. Дипломатически източници съобщиха, че след като се запознае подробно с документа, делегацията на САЩ ще организира консултации. Те обаче не уточниха дали Вашингтон има вече готов проект за резолюция, предвиждаща по-строги санкции срещу Техеран.


Шестстранните преговори за иранската ядрена програма ще бъдат подновени в началото на следващата седмица в Лондон, съобщи говорителят на държавния департамент на САЩ Том Кейси. Американският заместник-държавен секретар Никълъс Бърнс, който оглавява делегацията на САЩ на преговорите ще посети Лондон в понеделник за консултации със своите колеги от Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK