Турският премиер е заплашен от наказателно обвинение

Конституционният съд предприе безпрецедентни мерки спрямо Ердоган

Конституционният съд на Турция може да поиска да бъде повдигнато наказателно обвинение срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, обяви неговият председател Тюлай Тюкчу. Мотивът, който тя обяви на специална пресконференция е, че с последните си коментари за работата и решенията на съда Ердоган е преминал "всички граници на уважението и въздържаната враждебност".


През годините на своето управление Ердоган неведнъж е критикувал Конституционния съд, но до подобна безпрецедентна реакция досега никога не се беше стигало. Повод за твърдата позиция на Тюкчу станаха коментарите на премиера, че решението на Конституционния съд да обяви за нищожен вота за избирането на турски президент е "срам за съдебната система". Той също така постави под съмнение безпристрастността на институцията.


В началото на май партията на Ердоган реши да издигне кандидатурата на външния министър Абдулах Гюл за президент, но той така и не беше избран от парламента. Съдът тогава отмени първия тур на вота поради липсата на кворум. Това решение отложи задълбочаването на разрастващата се политическа криза в страната, която беше предизвикана от категоричната съпротива на армията срещу кандидатурата на Гюл поради ислямистките корени на неговата и на премиера Партия на справедливостта и развитието.
Решението на председателя на Конституционния съд да поиска повдигането на обвинение срещу министър-председателя задълбочава и без това трудната ситуация в страната и бележи поредния етап от противоборството и ненавистта между светските власти като съда и армията и Партията на справедливостта и развитието, често нападана заради своите ислямистки корени, коментират турските медии. Въпреки искането на Тюкчу за момента няма реални изгледи да се стигне до повдигането на обвинение срещу Ердоган, тъй като той се ползва с имунитет, който може да бъде свален единствено от парламента. Предвид мнозинството, което има неговата партия в него, е малко вероятно това да се случи.


Междувременно турските депутати вчера трябваше да гледат на последно четене предложените от Ердоган конституционни промени. Ако те бъдат приети, тогава президентът на страната вече ще бъде избиран пряко от народа, а не както беше досега - от парламента. До предложените промени в основния закон се стигна именно след блокирането на избора на нов държавен глава от Конституционния съд и заплахите на армията, която заяви категорично, че няма да приеме Гюл за президент. Миналата седмица президентът Ахмет Сезер върна пакета със законодателни промени с мотива, че не съществуват "оправдани и приемливи" причини за реформите. Въпреки позицията на Сезер управляващата партия върна за ново гласуване промените в пленарната зала с мотива, че само тяхното приемане може да изведе страната от създалата се криза.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Т. Живков
  *****
  Неутрално

  Както простите българи гласуват за комунистите, защото считат комунистическия ред за спасение от "злините на демокрацията", така и простите турци гласуват за ислямистите, защото считат ислямския ред за по-справедлив. А останалите 10-15% от българите и турците си патят от този избор.
  Затова за изостанали страни като България и Турция комунизмът, съответно ислямът, трябва да се забранят със закон, докато народът не поумнее.

 2. 2 Профил на Otoman
  *****
  Неутрално

  islamıstıte polucavat glasove na ızborıte ot kurdıte arabıte ı nakoı s obırkana krıv ı erdoğan ne e turcın a gruzınskı proızhod ı vınsınıyat mınıstar ne e turcın ı toı e arabın izborıte v 2007 sa mnogo vajnı ıstınskıte turcı trabva da se obedenat v dasno centrıskata partıa ı socıaldemokratıcnata partıa ı nacıonalıstıceskoto dvıjenıe tova e spasenoeto
  A ZA TODOR JIVKOV STE KAJA EDNO IZOPSTO NE SRAVNAVAI VAS S NAS VIE STE OSTE MNOGO MLADA STRANA S NOV REJIM NIE VIRVIM PO TOYA PIT 87 GODINI VASITE PROSTI KOMUNISTI NAMAT NISTO OBSTO S KURDITE I ARABITE TE OSTE SA V FEODALNATA SISTEMA I NE ISKAT DA SI SMENAT NACINA NA JIVOT A LEKO KATO GI ZATISNISH VEDNAGA KAZVAT KADE E DEMOKRACIATA NIE ISKAME DA JIVEYEM TAKA

 3. 3 Профил на Mehmed
  *****
  Неутрално

  По кой път вървяла Турция от 87 години???? Европа знаеш ли Отомане от кога е светска и България??? Вие сте най-младата светска страна в Европа и тепърва имате да се учите.... Впрочем ти си български гражданин и твоята страна има светски режим доста по-отдавна....

 4. 4 Профил на Ataturk
  *****
  Неутрално

  87 години и такава малка крачица. Ще са ви нужни около 700 за нещо, за което на България и трябваха по-малко от 20...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 6. 6 Профил на fanatik mazen
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на до отоман - заслепения и умопомрачен ислямец
  *****
  Неутрално

  Абе как може да ги пишеш тези глупости!!!!!

  Турция не е светска държава и няма и да стане скоро.

  Какво да говорим - Премиера на турция се оженил когато бил на 35 години за момиче на 15 години.

  Ами в целия цивилизован свят на това му викат педофилия, само във любимата ти светска държава това се приема за нормално.


  Да живеят фереджетата.


  фанатици.

 8. 8 Профил на отоман-е
  *****
  Неутрално

  Саденето на тутуна те е изнервило. Зарежи тутуна, никотинът убива, зарежи и този реджеп-педофил, който се е оженил за малолетна. Бегай на море, там е животът. А и айшето ти ще може да се топне във водата без фередже или забрадка, за разлика от турските плажове.

 9. 9 Профил на Marin. D
  *****
  Неутрално

  Към всички, които коментират статията.
  Уважаеми приятели,
  Хубаво е, че имате отношение към проблемите в страната и при съседите.
  Лощото е че, само се плюеме и не ни остава време да се опитаме да се разбираме.
  Това е по скоро липса на допълнителна информация. Човек трябва да търси баланс особенно със съседите. Не е необходимо да се обичаме, но взаимно бихме могли да се уважаваме. Тука въпроса не опира до религия. Двойните "освободители" накараха ли да си платим за освобождението? .Какво като се от една религия. Политикта е пари. Сверете с историята. Не са виновни те, а ние.
  Историята трябва да се знае но не бива да се разгаря шовинизъм и да се търси историческа реваншизъм. Това би било чиста проба кретенизъм. А на България точно сега трябват градивни, грамотни и четсни граждани. България е за всички, които работят за нея и нейния просперитет, без значение религия и етнос. Оставете ги лъжепатриотите които крещят д забрава. Попитайте ги, какво видимо са направили за страната си,къде работят? Апостоли с портфейли, ако им се вземат портфейлите ще се откажат от всичко.
  Останете си със здраве

 10. 10 Профил на ,,,шшш
  *****
  Неутрално

  турция може да стане прекрасна държава има всичко за да бъдат счастливи но уви проблемите са много и тяхно решение зависи от народа.също и за българия уж сме в европа а проблемите африкански гадно е

 11. 11 Профил на ,,,шшш
  *****
  Неутрално

  турция може да стане прекрасна държава има всичко за да бъдат счастливи но уви проблемите са много и тяхно решение зависи от народа.също и за българия уж сме в европа а проблемите африкански гадно е

 12. 12 Профил на Гоце ага
  *****
  Неутрално

  Marin. D
  "Хубаво е, че имате отношение към проблемите в страната и при съседите.
  Лощото е че, само се плюеме и не ни остава време да се опитаме да се разбираме. ..."

  Изобщо не ни пукаше за Турцзия, докато тя не започна да управлява България чрез ДПС и гоцетата в БКП. Затова българите се възмущават, като чуят за Турция. Преди да се появи ДПС имаше повече уважение и към Турция, и към българските турци.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на Marin. D
  *****
  Неутрално

  До Гоце,
  Ако Ви е удобно и ага,
  Появата на ДПС бе провокирана от пасивноста на гражданското общество на което ние с Вас имаме честа да сме членове. Ние не се опитваме да разбереме какво става освен мъглявите подхвърляния, че работят за Анкара. Моля да ми посочите по какъв начин и пример ДПС работи против България. Д сте чули лидер на ДПС да се изразява като националист. Ако сте достатъчно убедителен и подкован с документи че това застрашава България аз пръв ше Ви подкрепя.
  Хваща ни яд, че ДПС за по организирани, сплотени от нас самите. Ние казваме тука е България и само българи ще са в управлението на страната останалите да работят. Действителноста е друга, печелят си на изборите като момченца, а ние победените имаме право да се сърдим. Партия Атака им помага и това е ход на Доган. Историята знае за подобен случай в началото на миналия век, трябва да се чете приятелю. Истината че ние не може да се обеденим по една и съща национална идея. Не националистическа това е анахронизъм в днешно време. Трябва да бием на изборите и всичко ще си дойде на място. Поздрави

 16. 16 Профил на Mariana
  *****
  Неутрално

  До Даниел,
  Давате хубава идея да се изтребят циганите и турците. Какво ше стане ако така се отнасят с българите в Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, Казахстан и др. страни.
  Готов ли сте за така жертва.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18 Профил на Mariana
  *****
  Неутрално

  До Даниел,
  Приятелю слава богу, че сега няма тази възможност защото това е решение е по сталински "Има човек има проблем, няма човек няма проблем" В историята няма случай при такова кардинално решение каквото предлагате акта на насилие да не се върнало като бумеранг върху извършителите или техните поколения. Прочетете за кристалната нощ в Германия,вижте какво става в Чечня, последните събития в Естония примерите са много.
  Проблема на етническите българи си е чисто наш. Нас ние страх от Русия да си припознаем хората и да им окажем съдействие. Знаеш ли защо не го правим, защото сме зависими от енергоносители именно от Русия. Затова си предаваме хората ето това е истината. Иска се смелост да си кажем истината. Иначе все ще си намираме оправдание и виновници, което не ни помага. Бъди здрав приятелю... и богат не пречи.

 19. 19 Профил на анадолски бастун
  *****
  Неутрално

  Това са големи фанатици.
  Тръгнали за Европа да се напъват - абе чалмалии, абе къде сте тръгнали бе!!!!

  Не си ли видите фанатизираните мозаци - как може да ви се струва нормално да си зачулвате жените с парцали и да ги карате да носят забрадки и бурки и фереджета и други парцали и шалвари.

  Не сте ли чували за мода , за прогрес....

  Смешници

  Айдееее Юруш на джамиите - днес имама ша виие безплатно от минарето.

 20. 20 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  до Бастун,
  Бъди оригинален, не може ли съчиниш нещо ново.
  бъди здрав

 21. 21 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Бастун за теб,
  до Анадолски бастун,
  Бастун фереджетата за които пишеш са отменени с закон 1923г когато Турция става република а България става през 1948г.
  Скоро ше ни бият и по производство на розово масло, тютюн и вино, не говоря за производсво на коли, самолети. Посочи ми нещо с което да се похвалим.
  Немците правят коли, руснаците калашници и водка, французите мода, а ние си правим гадости. По скоро какво правим ние. Поздрави.
  p.s. Ако не работим, скоро ще се превърнем на материала от който е направен бастуна.

 22. 22 Профил на 456
  *****
  Неутрално

  Не се гаси туй, що идва отвътре на човека. Със закони са отменени много неща, но това не пречи повече от половината туркини да са с пердета и забрадки. Дори и малки момиченца в ученическа възраст носят забрадки. Сегашната ислямска власт дори е обещала да премахне тази забрана, но засега не успява. Жалко за напъните на ататюрк, явно някои неща не стават насила и и турция уверено се връща към исляма. Изборът си е техен, да правят каквото си искат, а нашите туркини сами да избират между бикини и пердета за лице.

 23. 23 Профил на do 123
  *****
  Неутрално

  Първо ми кажи Турция като произвежда толкова работи защо 85 % от турците не могат да се разписват?Да четат и пишат?
  В хиляди села в източна Турция няма никакви училища.Защо правителството не прави нищо за образованието на турските граждани?- защото не иска или защото не може?
  Аз мисля защото няма пари.
  Няма откъде да дойдат тези пари тъй като всички тези фабрики и заводи в Турция са собственост на големи компании които не ги интересува образованието в Турция.
  Може собствениците на тези компании да не са и турци -тогава защо ще плащат от джоба си?
  Ако има някой и друг начетен турчин то той се е образовал или в Европа или в България на наш груб а после пак ни казват че сме бедни.
  Та именно тези големи компании натискат Европа Турция да бъде приета в Европейската общност та с европейски субсидии да се образоват турците.Иначе няма откаде да дойде образованието в Турция.Пак на гурба на някой друг.
  Ако проумееш на коя държава са тия големи компании ще разбереш много работи от политиката.Защото най голямото богатство на един народ -това е образованието му.
  Е какво е богатството на Турция тогава? Хайде помисли си!

 24. 24 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с Вас, че образованието е най голямото богатство, спор няма.
  Това което знам със сигурност, че броя на кандидат студентите всяка година в Турция е не по- малко от 900 000. Назовавам по малката цифра, ще уточня и ще Ви отговоря. Тяхната образователна система копира нашата от 80 години и то с успех.
  Моля проверете и Вие и който греши черпи. Приемате ли облога?
  Ако е истина както казвате че 85% не могат да се разписват, аз черпя. Работих известно време в Турция като представител на българска фирма и имам други представи.
  Предлагам за арбитър нашия посланник в Анкара или консула ни Истанбул, не знам как се казват. Да ги попитаме, кой от нас греши, какво ще кажете, съгласен ли сте.
  Ако сте прав ще изпълня моята част от уговорката. Так ше бъде честно. Надявам се да приемете условията?
  Ваш ред е.

 25. 25 Профил на АНАДОЛСКИ БАСТУН
  *****
  Неутрално

  ДО 123.


  Абе много си прост бе фанатико!!!
  Какви са тия празни цифри дето ги пишеш. Ти изкара турция - люлка на науката и свръх образована страна. Сигурно ти се иска това да е така , ама не е.

  Да си чул някога за турски учен или изобретател..., виж за турски фанатици , който убиват в името на исляма , няма как да не си чувал.
  И сигурен съм , че си мислиш че да убиваш гяури е правилно.

  Европейски съюз само през крив макарон (обрязан)

  Пишеш , че фереджетата били отменени със закон- защо тогава е пълно с фанатизирани пингвини увити от глава до пети с парцали - явно никой не ги кара , а сами си го искат - простотията и фанатизма им идва отвътре.

 26. 26 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Здравей бастун,
  Простотията ти идва от вътре и явно е за цял живот.
  Остани си здраве, когато се научиш да се изразяваш грамотно и аргументирано заповядай на форума. Двете нови думи (грамотно и аргументирано), за тях не питай твоите родители, явно и за тях е непознато., Ако си техен син? Използвай речник ще ти е полза А сега иди да ..... бастуна.

 27. 27 Профил на АНАДОЛСКИ БАСТУН
  *****
  Неутрално

  за 123

  Пак не отговори , защо фанатизираните ви жени ходят увити с пердета и даже сурите им не се виждат. Щом не е задължително, явно са умопомрачени.

  А относно аргументирането - ти си тоя дето пише само празни думи и дава линкове към разни турски сайтове. (сигурно си мислиш , че турския език е интернационален и всички го знаят)

  фанат.кЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK