ООН: Светът все повече се урбанизира и гетоизира

Нарастването на градовете влече след себе си глобален глад

Градовете по света растат с все по-бързи темпове, но в същото време милиони хора в големите метрополии са застрашени от бедност. Мегаполисите взривяват всички граници, гласи основното заключение от доклада за жителите на Земята, който Фондът за световното население (UNFPA) оповести в сряда.


Наблюдаваме безпрецедентна вълна на урбанизация, заяви изпълнителният директор на фонда Торая Ахмед Обаид, цитирана от в. "Ханделсблат". Още през тази година половината от жителите по света, или 3.3 млрд. души, вече ще живеят в урбанизирани центрове, прогнозира UNFPA. А до 2030 г. градските хора ще наброяват 5 млрд. души.


Най-бързо урбанизацията протича в развиващите се държави в Азия и Африка. Според прогнозите на ООН в мегаполисите на двата континента през 2030 г. ще живеят двойно повече хора, отколкото през 2000 г. Всяка седмица градското население само в Азия и Африка се увеличава с един милион, което се дължи на естествено размножаване. Населението на Северна Америка и Европа също се увеличава, но с далеч по-бавни темпове от останалите континенти. Ако през 2007 г. Старият континент е обитаван от 727.7 млн. души, то след две десетилетия те ще бъдат едва с 10 на сто повече.
Докладът представя негативната тенденция за разрастване най-вече на бедните градски квартали, чиито обитатели живеят при ужасяващи условия. Ярък пример за гетоизиране е "Кибера" в кенийската столица Найроби. "Хората в "Кибера" вегетират в ламаринени бараки и мръсни колиби, без тоалетни и легла и без вода. Електричество почти няма", се казва в изследването. Заради липсата на хигиенни възможности хората в гетото вършат естествените си нужди в пластмасови торби, които после изхвърлят на улицата. Резултатът - "Кибера" е смърдящо място, в което безпроблемно властват болести като СПИН, туберкулоза и малария.


В гетата разцъфтява и престъпността, най-вече сред подрастващите. Тези младежи стават по-агресивни и склонни към насилие, отбелязват експертите на UNFPA. Причините се крият в брутализирането на живота им: бедност, безработица, минимално или почти никакво образование, злоупотреба с наркотици и алкохол, както и безнадеждно претоварени държавни структури.


Заради катастрофалното положение в много метрополии световната организация призовава политиците към незабавни действия. Досега обаче отговорните лица твърде подценяват опасните последици от глобализацията, изтъква Торая Ахмед Обаид. Тя препоръчва на градските власти да признаят правото на бедните да живеят в градовете, но и да разработят нови стратегии за урбанизираните центрове. Дневник
-------------


Урбанизацията обаче предоставя и големи шансове за справяне с проблемите, например бедността може по-лесно да се пребори, когато е концентрирана в големите градове, твърди ООН. Често обаче политиците не вземат правилните решения и не подхождат достатъчно твърдо. UNFPA дава пример с карибската страна Салвадор, където всеки свободно може да носи оръжие. Така през 2005 г. републиката отчита най-високите нива на убийства в Латинска Америка - 55 на всеки 100 000 жители.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Представяте ли си колко зле трябва да е в извънградската територия на тези страни, щом хората бягат към градовете, за да си оправят живота. Чувствам се късметлия, че живея в България.

  gradinko.bg
 2. 2 Профил на Snoba
  *****
  Неутрално

  Ел Салвадор не е карибска държава.

 3. 3 Профил на Вяра
  *****
  Неутрално

  Много важен доклад, още по-важни изводи, но и твърде закъсняващи!Защото от векове към това води ГОСПОДСТВОТО НА КАПИТАЛА- просто стремежът към обогатяване и съхраняване на богатството, а чрез него- и на господството, руши всичко по пътя си и ускорява човешкото самозатриване на планетата му! Та същото ООН е време повече да де ЗАНИМАВА С КОНТРОЛ НА КАПИТАЛИТЕ ПО СВЕТА, ОТКОЛКОТО С ПОЛИТИКАТА, ТЪЙ КАТО КАПИТАЛИТЕ ГОСПОДСТВАТ НАД ПОЛИТИКАТА- определят лидери, икономически строй, военни действия и т.н. ...въобще живота на Земята.Кога ще се реализира такава ООН?

 4. 4 Профил на Bla-bla
  *****
  Неутрално

  Много важен и съхраняване на богатствоо, а чрез него- и на господствоо, руши всичкоо! С КОНТРОЛ НА СВА, ОТКОЛКОТО С ПОЛИТА, ТЪЙ КАТО просто стремежът към обояване по пътя си и ускява военни действия и т.н. ...въобще жита на Земя.Кога се реализира човешка същото ОН е време повече да се ЗАМИВА самозатриване на планетата муят лидери, икономически сой, доклад, още по-важни изводи, но и твърде закъсняващи ГОСПОДСТВА!Защото от векове към това води ГОСПОДСТВОТО

 5. 5 Профил на teresa
  *****
  Неутрално

  под градски хора, имате предвид граждани или градско население нали!!! градски хора звучи ужасно неточно преведено, сори.

 6. 6 Профил на мисля
  *****
  Неутрално

  че Бояна се ГЕТОИЗИРА и мутроизира

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK