Русия предлага глобална ракетна защита от 2020 г.

В опит да убеди все още колебаещата се Европа Русия предложи създаването на глобална система за противоракетна отбрана (ПРО), в която да участват не само страните от НАТО, но и неутрални държави като Австрия, Финландия и Швеция. В интервю за телевизионния канал "Русия" първият вицепремиер Сергей Иванов заяви, че новата система може да бъде изградена до 2020 г., като се предвижда всяка една от страните участнички да има равноправен достъп до управлението й. "Това не само ще промени цялата архитектура на сигурност, но и нивото на доверие между страните", заяви руският вицепремиер, като допълни: "Равноправният достъп към системата ясно показва, че днес няма място за съперничество и епохата на студената война окончателно е отминала."


По думите на Иванов между Русия и САЩ вече е била постигната договореност идеята да бъде обсъдена от експерти от двете страни, като се предвижда през есента да последват и преговори между министрите на отбраната и външните работи.


Руският вицепремиер обаче подчерта, че ако инициативата на Москва не бъде приета и САЩ продължат да настояват за разполагане на собствена система за ПРО в Европа, Русия ще бъде принудена да предприеме решителни мерки. Една от тях може да бъде разполагане на ракетни комплекси "Искандер" в европейската част на Русия, включително и в Калининград.


Бившият външен министър Игор Иванов, секретар на Съвета за сигурност, е подал оставка, писа в. "Ведомости". Според хора, близки до Кремъл, Иванов напуснал, защото се чувствал безполезен. Други източници твърдят, че той може да стане посланик в някоя европейска държава. Иванов се смяташе за един от възможните наследници на Владимир Путин. Като най-вероятен нов секретар на Съвета за сигурност руските медии сочат главния прокурор Юрий Чайка.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK