Пусната е атомната бомба над Хирошима

На 6 август 1945 г. американски боен самолет пуска атомна бомба над японския град Хирошима. Това е първата употреба на ядрено оръжие в условия на война, а при атаката загиват поне 100 000 души. Още толкова умират впоследствие от лъчева болест и други заболявания, предизвикани от радиацията. Целта на удара е да принуди Япония да капитулира, с което да се сложи край на Втората световна война. Атаката и последвалата я на 9 август бомба над Нагасаки изпълняват задачата си и още на 15 август Токио слага оръжие.


Атомната бомба е разработена в рамките на проекта "Манхатън", ръководен от ген. Лесли Гроувс и физика Роберт Опенхаймер. Първият тест с ядрено оръжие е извършен на 16 юли 1945 г. край Аламогодро в щата Ню Мексико. Успехът му подтиква Вашингтон към ядрен удар срещу Япония и поради упоритата съпротива на Страната на изгряващото слънце в последните месеци от войната, която очевидно губи.


Хирошима и Нагасаки са подбрани като цели заради ефекта, които биха имали върху властите многото цивилни човешки жертви. При удара в Хирошима живеят около 220 000 души, като почти половината от тях стават директни жертви на бомбата. В ранните часове на деня самолет Б-29 "Енола гей" пуска над града "Малчугана", в който се съдържат 60 кг уран-235. Взривът се равнява на 13 килотона тротил, а разрушенията в диаметър от 1.6 от епицентъра са пълни. Засегнатата площ общо е близо 20 кв. км. Над 90% от сградите в града са пострадали от експлозията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK