Основан е Лос Анджелис

Основан е Лос Анджелис


На 4 септември 1781 г. 44 испански заселници, ескортирани от няколко войници и насочвани от двама францискански монаси от мисията "Сан Габриел", основават на брега на Тихия океан едно поселение, което днес е познато в цял свят просто с инициалите Ел Ей. Испанците му дават дългото име Ел пуебло де нуестра сеньор рейна де лос анхелес собре ел рио порчункула.


С течение на времето градът става известен като Лос Анджелис. Основаването му е малък епизод от испанската колонизация на Америка, започнала в началото на XVI век. Първият европеец, появил се в района на днешна Калифорния, е португалецът на испанска служба Жоао Кабрильо, пристигнал там през 1542 г. Той обаче само преминава, без да създаде поселение. 227 години по-късно в района пристига францисканският мисионер Хуан Креспи, който препоръчва на испанските власти да заселят територията. През 1771 г. е създадена мисия, а през 1777 г. губернаторът на Калифорния Фелипе де Неве иска разрешението на вицекраля на Нова Испания да засели земите. Изпратените през 1781 г. заселници са с разнообразен произход - сред тях има мулати и метиси, индианци, африканци и чисти испанци.


Поселението расте бавно и през 1820 г. има едва 650 жители, но въпреки това е най-голямото в испанска Калифорния. След като испанските колонии в Америка извоюват независимостта си от Мадрид след 1821 г. Лос Анджелис става част от Мексико, а преминава към САЩ след серията мексиканско-американски войни през 40-те години на века, завършили с два мирни договора от 1847 г. и 1848 г. Изграждането на жп линията, свързваща Източното и Западното крайбрежие, през 1876 г. и откриването на петрол през 1892 г. дава импулс за развитието на града и към 1900 г. Лос Анджелис вече наброява 100 000 жители и продължава да расте.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK