Учени откриха над 30 млрд. барела нефт в Гренландия

Островът е на 19-о място в света по енергийни запаси

С идването на петролните компании унилите гренландски градчета може да процъфтят

© Reuters

С идването на петролните компании унилите гренландски градчета може да процъфтятСлед като твърдения за огромните природни богатства на Арктика я превърнаха в желана плячка за много страни, дойде ред и на Гренландия. С напредването на глобалното затопляне островът става все по-достъпен за научни експедиции - само през изминалото лято Гренландия е била посетена от над 3 хил. учени от 60 страни. Целта на много от тях е била да установят дали предположенията за енергийните запаси на острова ще се потвърдят.


Учени от Геологическия топографски институт в САЩ (USGS) твърдят, че вече разполагат с положителен отговор на този въпрос, пише датският в. "Юлендс постен". Неотдавна те проведоха първото обширно проучване на североизточната част на Гренландия, като установиха, че този регион не само разполага със залежи на нефт и газ, но и че те са значителни. По предварителни изчисления в недрата на този край на острова се крият до 31 млрд. барела нефт, оценявани на над 1.3 млрд. евро. Ако предположението се окаже вярно, това ще нареди Гренландия на 19-о място в света по енергийни запаси.


"Количеството на петрол в Североизточна Гренландия възлиза на около една трета от всичките нефтени находища по дъното на Северно море", заяви геологът Флеминг Кристиансен от геоложката служба на Дания и Гренландия (GEUS). Ученият обаче изтъква, че добиването на нефт в този край на острова най-вероятно ще се забави поради суровите климатични условия. Според Кристиансен производството на петрол ще започне първо в Западна Гренландия, където се намират и повечето селища, след около 10-15 години. При проучвания през 2005 г. учени откриха значителни петролни залежи по западното крайбрежие на острова в района на полуостров Нуусукуак. Източната част ще стане достъпна след около двайсетина години - главно заради бързото топене на ледовете и появата на нови технологии.


Един от основните въпроси, които редица датски вестници зададоха покрай откритието, е какво ще означава то за Гренландия. Най-големият остров на света с население едва 56 хил. души от векове насам се намира под контрола на Дания, като в момента е автономна област в рамките на кралството. Според някои експерти значителните приходи, които се очакват от добива на петрол, могат да означават по-голяма икономическа независимост за острова. Във връзка с това местните власти са започнали да предприемат редица мерки, които да осигурят участие и на гренландски компании в бъдещото разработване на находищата. В началото на септември съвместният комитет по ресурсите предостави правата за добива на нефт в редица райони по западното крайбрежие на острова на корпорациите "Ексон мобил" (Exxon Mobil Corp.), "Шеврон" (Chevron Corp.) и на английско-датския консорциум "Донг енерджи" (Dong Energy A/S). Те ще бъдат подпомагани и от гренландската държавна петролна компания "Нунаойл" (Nunaoil), която има дял във всички нефтодобивни лицензи, издавани от автономното правителство.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на икономист
  *****
  Любопитно

  "По предварителни изчисления в недрата на този край на острова се крият до 31 млрд. барела нефт, оценявани на над 1.3 млрд. евро" - т.е. един барел е 4 цента - да ама не. 31 млрд барела по цени от 25.09 са 2,5 трилиона долара - 2000 пъти повече от посоченото в статията

 2. 2 Профил на вероятно
  *****
  Неутрално

  преценките може да засягат евентуални разходи по добива, а не по продажбите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK