Ханс Липерсхей представя първия телескоп

Ханс Липерсхей представя първия телескоп

© ДневникНа 1 октомври 1608 г. холандският производител на лещи и очила Ханс Липерсхей за първи път официално представя изобретения от него телескоп. Липерсхей е роден във Весел, Западна Германия, през 1570 г. През 1594 г. се премества в Миделбург, Холандия, където започва да произвежда и продава очила, а през 1602 г. получава холандско гражданство.


През 1608 г. Липерсхей подава документи за получаване на патент за своя "инструмент за далечно виждане", както самият той нарича изобретението си, и изпреварва само с няколко седмици Якоб Метиус от Алкмаар. За първооткривателството на телескопа претендира и Закарияс Янсен от Мителбург, който дори обвинява Липерхей, че му е откраднал изобретението. Обвиненията обаче са отхвърлени.


Създаденият от Липерсхей инструмент се състои от тръба с оптични стъкла от двете страни. Стъклата в единия край се насочват към обекта, а тези в другия край осъществяват дисперсията. Този вариант достига малко поле на визия на средна отдалеченост. Холандските власти отказват да му дадат патент, защото преценяват, че изобретението не може да бъде запазено в тайна, но Липерхей остава в историята като създател и разпространител на проекта за първия практически телескоп.


Въз основа на работите на холандеца от германски произход на следващата година Галилео Галилей създава своя телескоп, с който по-късно открива спътниците на Юпитер, фазите на Венера и кратери и планини на Луната. Изобретателят умира през 1619 г. в Миделбург. В негова чест е наречен кратер на Луната.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK