И Ню Йорк обяви война на найлоновите торбички

Магазините трябва да създадат пунктове за събирането им

Ню Йорк е на път да се включи в световната тенденция и да обяви война на найлоновите пазарски торбички, предаде Ройтерс. В понеделник градският съвет излезе с предложение всички магазини в мегаполиса, които са с площ над 450 кв.м, да бъдат задължени да създадат пунктове за събиране на използваните торбички и същевременно постепенно да започнат да употребяват само такива, които могат да се преработват.


Ако предложението влезе в сила, около 700 големи магазина ще бъдат задължени да събират найлоновите торбички и да създадат система за предаването им на производителите или на компании, които да ги преработват. Освен това магазините ще трябва в недалечно бъдеще да използват само торбички с надписи, които да напомнят на купувачите да ги връщат в магазина за рециклиране.


Природозащитниците отдавна сочат найлоновите торбички като много опасен замърсител, тъй като им трябват години, за да се разградят, а през това време сериозно въздействат на водите и почвите, с които взаимодействат. "Смятаме, че предложената схема спазва точния баланс между удобство и съзнателност", казва градският съветник Питър Валоне, един от съавторите на предложението. За да влезе то в сила обаче, е нужно да бъде гласувано от градския съвет и да бъде одобрено от кмета Майкъл Блумбърг. Гласуването се очаква да стане факт до няколко месеца.
Ню Йорк очевидно продължава една тенденция, чието начало беше сложено в Ирландия през 2002 г., коментира Ройтерс. Тогава Дъблин наложи такса върху найлоновите торбички, което намали употребата им с близо 90 процента. В Австралия пък немалко общини забраниха изцяло употребата на найлонови торбички в хранителните магазини. През март Сан Франциско стана първият град в САЩ, забранил използването на найлонови торбички в големите супермаркети, а през юли щатът Калифорния наложи закон, изискващ от големите магазини да събират обратно торбичките за повторна употреба.


Статистиката отчита, че годишно американците употребяват около 84 млрд. найлонови торбички, а в световен мащаб за производството на подобни продукти се изразходват 12 млн. барела петрол. От рециклирани торбички могат да се произвеждат както нови опаковъчни продукти, така и други изделия и дори мебели.


Градче в графство Девън, което положи началото на движение за временна забрана на найлоновите торбички във Великобритания с инициатива през май, реши да я направи постоянна. Всички магазини в Модбъри трябва да осигуряват на купувачите само торбички от биоразградими материали като картон, хартия, царевична шума, текстил и др. Цената им варира от 1.50 до 3.95 лири. Торбичките се внасят от малка фабрика в Мумбай, а във Великобритания върху тях се отпечатват надписи с водоразтворимо органично мастило.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK