На 9 ноември: Кристалната нощ бележи началото на холокоста

На 9 ноември: Кристалната нощ бележи началото на холокоста


На 9 ноември 1938 г. в Германия и Австрия е извършен масов погром над еврейски магазини и къщи, останал в историята като Кристалната нощ и бележещ началото на активната фаза на холокоста в Третия райх. Погромът е наричан по няколко начин. Терминът Кристална нощ е пряко следствие на голямото количество разбити витрини на магазини и пръснатите по улиците стъкла. Често за събитието се говори като за Имперската кристална нощ, а в англоезичната литература се употребява Нощта на счупените стъкла, за да се избегне ироничното звучене. В последно време се налага и терминът Нощта на погрома, за да се избегне евфемизмът с кристала. Случилото се в нощта срещу 9 ноември е представено от нацистката пропаганда като "спонтанен гняв на германския народ", въпреки че погромите са организирани от държавната машина. Събитието е предшествано от опита на Германия в края на октомври да депортира в Полша 17 000 германски евреи от полски произход, които обаче Варшава отказва да приеме и те прекарват няколко студени дни и нощи в ничията земя. В края на краищата Полша отваря границата си. Евреинът Хершел Гринспан, който живее във Франция, получава писмо от депортирани свои роднини, описващо несгодите им. Той опитва да се застъпи за тях пред германското посолство в Париж, но то не показва никакво намерение да помогне. В гнева си на 7 ноември Гринспан застрелва третия секретар в мисията Ернст фон Рат, а смъртта му е използвана от нацистката пропаганда като обяснение за "всенародния гняв срещу евреите". При погрома са повредени или унищожени 1574 синагоги, много еврейски гробища, над 7000 магазина, хиляди къщи, убити са 91 души. Малко по-късно около 30 000 евреи са арестувани и изпратени в лагерите "Дахау", "Бухенвалд" и "Заксенхаузен".

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Колко ли трябва да са изнервили спокойните германци тия евреи, за да платят с милиони в последствие..Във всеки случай е имало нещо, за да последва такава бурна реакция, нещо, за което вднешния евреизиран свят, се мълчи. Все пак това не е първото подобно физическо унищожаване на определен народ, нито последното. Но се афишира само (предимно) то и се заклеймява всяка страна, която да момент допусне разсейване и изказване на еретична мисъл, различна от общопропагандираната.
  Струва ми се, че физическото унищожение на коренните населения в новите светове от европейците не са нещо по-различно. На оцелелите представители на тези населения, никога не се е удало да придобият нужното влияние, затова едва дали някога ще се признаят многото други "холокости"...

 2. 2 Профил на Николай
  *****
  Неутрално

  Спокойните германци са имали много лоша икономика, насочваща ги към гибел, тогава са решили, че могат да вземат парите на евреите и да изградят една велика империя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK