Джеймс Брус открива изворите на Сини Нил

Джеймс Брус открива изворите на Сини Нил


На 14 ноември 1770 г. шотландският пътешественик и изследовател Джеймс Брус открива изворите на Сини Нил при една от експедициите си в търсене на началото на най-голямата африканска река. Роден в Кинеър, Стърлингшър, Брус учи в Единургския университет, жени се за дъщеря на търговец на вино, което го вкарва във винения бизнес. В средата на 50-те години редовно пътува до Португалия и Испания, като при едно от пътуванията си попада в двореца "Ескориал" на ориенталски ръкописи и това определя бъдещия му живот.


Брус започва да учи арабски и да се готви за пътешествия в Ориента и Африка. От средата на 60-те години започва да изследва римските руини в Северна Африка от Тунис до Египет, както и на територията на днешните Израел, Ливан и Сирия. През юни 1768 г. пристига в Александрия, решен да открие изворите на Нил, за които смята, че се намират на територията на Етиопия. След много перипетии Брус достига Етиопия, приет е от местния влатетел- негус Текле Хайманот II, и остава в страната около две години. През есента на 1770 г. продължава издирването на изворите на Нил, за да достигна до езеро Тана, откъдето тръгва Сини Нил.


Пътешественикът признава, че Бели Нил е по-дългият и по-важен водоизточник, но настоява, че Сини Нил е бил познат още на древните за разлика от събрата си. При обратното си пътуване Брус картографира реката до вливането й в Бели Нил, през ноември 1772 г. достига Асуан, а през януари 1773 г. - Кайро. Описание на пътешествията си Брус публикува едва през 1790 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK