Далай Лама може да се откаже от реинкарнацията

Далай Лама може да се откаже от реинкарнацията

© ReutersТибетският духовен лидер Далай Лама заяви, че може директно да посочи свой наследник или да проведе избори за определянето му преди смъртта си вместо да разчита на традиционната за будизма реинкарнация, предаде японският в. "Санкей шимбун". Решението му е продиктувано най-вече от започналата наскоро кампания на китайските власти за по-строг контрол върху будизма и неговите практики в Тибет. От 1 септември в сила влезе закон, съгласно който тибетските духовници, известни още като "живи буди" (или "тулку") трябва да искат разрешително от Пекин преди да се преродят. В противен случай реинкарнацията им ще се смята за незаконна. Освен това храмовете, в които се извършва прераждането, трябва да бъдат регистрирани за легално практикуване на тибетски будизъм и да докажат, че притежават достатъчно средства, за да издържат преродения буда.


По време на свое изявление пред медиите в Япония, където се намира на посещение в момента, Далай Лама остро разкритикува позицията на китайските власти. "Хората в Тибет няма да подкрепят нов Далай Лама, насаден от Пекин след смъртта ми", заяви той, като допълни: "Ако тибетското население иска да запази системата с ламите, един от възможните варианти би бил новият духовен водач да бъде избран докато аз все още съм жив." Според него това може да стане или чрез определяне на наследник, или чрез свикването на събрание от висши тибетски духовници, които да гласуват.Кой е Далай Лама?

Далай Лама е висшият духовен водач в тибетския будизъм. До 1959 г., когато Китай поема контрола върху Тибет, той също така е оглавявал и правителството. Истинското име на настоящия, 14-ти поред, Далай Лама, е Тензин Гиатцо. Той се намира в изгнание от 1959 г.
Кой и как избира новия Далай Лама?

Традиционно новият висш духовник се избира от върховните лами от монашеската школа Гелугпа и правителството. Ламите търсят момче, родено приблизително по същото време, когато е починал предишният Далай Лама, и притежаващо сходни черти с него, което може да отнеме години. Съществуват различни методи за откриване на подходящото дете. То може да се присъни на някой от върховните лами или пък образът на къщата му да се появи в свещеното езеро на пророчеството "Лхамо Лахтсо". Също така правилната посока може да покаже и пушекът от кремираните останки на предишния Далай Лама.


Какво става след това?

Когато върховните лами открият подходящото дете, те му показват редица предмети, част от които са принадлежали на предишния висш духовник. Ако момчето избере неговите принадлежности, това се смята за един от ключовите признаци, че то е прероденият Далай Лара. Търсенето на настоящия духовен лидер е отнело повече от двайсет години, а той е поел висшия сан на петгодишна възраст.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на о. Павел
    о. Павел
    Рейтинг: Неутрално

    МОРМОНСКИ ВОДАЧ С 70 ЖЕНИ ОСЪДЕН НА 10 ГОДИНИ ЗАТВОР. - http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgiev/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK