Жорж Клод демонстрира неоновата лампа

Жорж Клод демонстрира неоновата лампа


На 3 декември 1910 г. френският инженер, химик и изобретател Жорж Клод демонстрира неоновата лампа, върху която работи от няколко години. Роден в Париж през 1870 г., той се вдъхновява за изобретението си от т.нар. лампа на Мур на Даниъл Макфарлан.


Клод обаче прави в нея сериозни подобрения, като стига до идеята за прокарване на електричество през тръба, пълна с инертния газ неон, открит през 1898 г. от Уилям Рамзи и М.У.Травърс. При такава интервенция газът започва да свети ярко.


Инженерът създава заедно с бизнесмена Пол Делорм в самото начало на XX век компанията "Л'ер ликуид" (L'Air Liquide), чийто бизнес е втечняване на въздуха с цел производство на кислород. Именно при тези експерименти се стига до идеята за неоновата лампа. През 20-те години изобретението стига и до САЩ, след като е патентовано през 1915 г.


Чрез компанията си "Клод неон" (Claude Neon) френският изобретател започва да продава в САЩ светещи неонови табели. Клод се оттегля от бизнеса, след като е натрупал състояние, и умира през 1960 г. на почти 90-годишна възраст.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK