На 6 декември: Публикувана е първата "Енциклопедия Британика"

На 6 декември: Публикувана е първата "Енциклопедия Британика"


На 6 декември 1768 г. в Единбург е публикувано първото издание на общата "Енциклопедия Британика", считана и до днес за един от най-изчерпателните и сигурни източници на справочна информация в света. Томовете на първото издание излизат от 1768 г. до 1771 г. под названието "Енциклопедия Британика, или Речник на изкуствата и науките, събрани според нов план".


Тя е една от първите печатни английски енциклопедии, а днес е една от най-старите, които все още продължават да излизат. От края на XVIII век до началото на XX век енциклопедията е считана за последна инстанция по всички въпроси, тъй като е постоянно обновявана с последните научни открития и теории.


Именно през този период тя получава репутацията си на издание, на което може да се вярва. Продукт на шотландското Просвещение, енциклопедията е "дете" на издателя Колин Макфаркухар и гравьора Андрю Бел, които подготвят издаването й под общия псевдоним "Общество на джентълмени".
Като редактор на изданието те наемат енциклопедиста Уилям Смели, който трябва да състави тритомник (A-B, C-L и M-Z) в сто раздела. Те пък се с различна големина, като най-дълги са "Хирургия" (238 стр.) и "Анатомия" (166 стр.).


През 1771 г. "Британика" е готова и се простира върху 2391 страници, изпъстрени със 160 гравюри. От първото издание са продадени около 3000 екземпляра. След успеха му издателите веднага подготвят второ издание, в което включват нови раздели като история и биографични статии, които тогавашните енциклопедични справочници по традиция пропускат. То е публикувано между 1777 и 1784 г. в 10 тома от общо 8595 стр.


С третото издание от 1788-1794 г. е оформена и крайната визия на "Британика", включваща всички възможни полета на науката и изкуствата, като статиите са дело на специалисти. Този подход я налага като най-добрия енциклопедичен справочник в света.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Четец
  *****
  Неутрално

  Кога ще бъде издадена Българска енциклопе
  дия без величията Г.Димитров,В.Коларов,
  Т.Живков и тяхната компания.Дано не бъде включен и Гоце иначе трябва да се обяснява къде и за кого е работил.Трябва
  да се обяснява за бригадирското движение,
  а то е много трудно днес да се разбере.Насила накарани младежите да рабо
  тят безплатно.Обяснение-връщане към робовладелческия строй!!!!!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK