Оръжейният пазар в Косово цъфти

В дните преди Съветът за сигурност на ООН да реши как да подходи със статута на Косово, оръжейната търговия в сръбската провинция процъфтява. Източник на Балканската мрежа за разследващи репортажи разказва, че в областта масово се внасят ловни пушки и бойни пистолети, а газови и халосни оръжия се моделират в огнестрелни. Основните маршрути на трафика са през Албания, Македония и Сърбия.


Проблем са и недостатъчно добрите мерки на ЮНМИК, които от 1999 г. насам непрекъснато провеждат амнистии на законно притежаваните оръжия, а и не налагат сериозни санкции за преправените оръжия. Международните сили имат вина и защото твърде лесно отпускат разрешителни за притежаване на ловни пушки - за тях не се провеждат психотестове, нито се проверяват евентуалните връзки с бившата Армия за освобождение на Косово. На нейните бойци е забранено да ползват бойни пистолети. Ловните пушки в двумилионно Косово обаче са над 50 хил. Причина за разрастването на оръжейния пазар е и фактът, че границите на провинцията са прекалено пропускливи.
Според анализ на ООН в Косово има в обращение над 400 хил. пистолета, като цялото население на областта е малко повече от 2 милиона души. Друго тяхно изследване сочи, че 23 на сто от домакинствата притежават оръжие, за да се защитават. Организацията посочва, че между албанците и сърбите се наблюдава поведение тип "студена война", където има състезание по въоръжаване с презумпцията, че другата страна е много по-добре запасена и те трябва да наваксат. Така се поддържа т.нар. баланс на страха.


Оръжейната търговия се развива най-вече в кафенетата на Прищина. Според журналистите на Балканската мрежа за разследващи репортажи закупуването на оръжие е твърде лесно, а дилърите са познати на всички. Един от цитираните продавачи е категоричен, че може да намери всякакъв вид огнестрелно оръжие в Прищина в рамките на половин час. В последно време те са се пренасочили към пистолети, тъй като са по-лесни за носене в големи количества, без да бъдат заловени от полицията.


Въпреки че много от оръжията са внесени още преди 1999 г., от ЮНМИК казват, че голяма част от оръжията в обращение са произведени след 2003 г. Цените на оръжията са сравнително ниски. Един обикновен револвер струва под 100 евро, като цената му понякога пада и до 50 евро. Италианските берети вървят около 200 евро според източниците на Балканската мрежа за разследващи репортажи. Пушките тип помпи струват около 400 евро, а автоматите "Калашников" - между 250 или 400 евро в зависимост от това, къде са произведени. (Китайските калашници се подават за по 50 евро в Албания, но в Косово цената им се вдига.) Цените варират и спрямо сезона и към края на годината преди новогодишните празненства обикновено се покачват. Амунициите също са евтини. Според проучването на територията на цяло Косово, и най-вече в Прищина и Митровица, има многобройни ателиета и работилници за преработване на оръжия.


Разходка из сръбските националистически форуми пък показва, че в някои среди се набират оръжия и паравоенни групировки.*Кренар Гаши е автор на Балканската мрежа за разследващи репортажи

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Arata
    *****
    Неутрално

    Ако в първо действие на театрото има пушка....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK