България обявява война на САЩ и Великобритания

Богдан Филов

© Wikimedia Commons

Богдан ФиловНа 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания в качеството си на съюзник на Германия, която пък воюва - ефективно или все още символично, и с двете. България смята, че това ще бъде по-скоро символично действие и до реални военни действия няма да се стигне.


Въпреки че влиза в съюз с Германия на 1 март същата година, София не обявява война на враговете на Германия, а се задоволява единствено да пропуска през територията си германски войски и да изпрати свои в Македония и Егейска Тракия.


Цар Борис III и правителството на Богдан Филов се опитват да извлекат максималното от един съюз, който истински не желаят, но без който не биха могли да реализират националните интереси и дори биха поставили страната пред угрозата да бъде окупирана.
България не прекъсва дипломатическите отношения с друг германски враг - СССР, дори и след като двата страни влизат във война на 22 юни 1941 г. До края на съюза си с Германия България така и не изпраща войски на Източния фронт.


Макар и САЩ да обявяват война на България през лятото на 1942 г., до 1944 г. войната между двете страни действително остава символична. Едва тогава след разгръщането на съюзническите операции в Средиземноморието и десанта в Италия София е подложена на сериозни бомбардировки от американски и британски самолети и понася големи щети.


Това са и единствените реални бойни действия на българска територия по време на Втората световна война, като се изключат изключително маргиналните подривни акции на подкрепяните от Москва партизани.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Toп Байгън
  *****
  Неутрално

  Американските и британски самолети също не са се разминали без загуби над родината, м-да-а! А иначе не сме имали особен избор! "Който (народ) е попаднал сред вълци, трябва да вие с тях" - и да плаща вместо политиците си...
  Поне на тая дата сме провокирали незабравимото остроумие на У. Чърчил (онова за честитенето на банята)! Светът уж е оцелял, защото се е смял - пък ние не разчитаме за оцеляването само на единия смях...

 2. 2 Профил на adi
  *****
  Неутрално

  Те американците от майтап не разбират.

 3. 3 Профил на ПД
  *****
  Неутрално

  Не оправдавам американците за бомбадировките на София,но заради справедливостта нека се каже,че ние ги предизвикваме като изпращаме изстребители срещу тяхните повредени бомбандировачи,които се връщат след мисия до Плоещ.

 4. 4 Профил на Глупости ПД!
  *****
  Неутрално

  Това си им беше в бандитската стратегия /и битие/...чети анализите, момче! Няма по-смъртоносно явление както безмилостните и безсмислени англоамерикански бомбардировки по света - даже и половин век след Втората война! Примери - колкото щеш!

 5. 5 Профил на Stavrogin
  *****
  Неутрално

  Преди войната с Хитлер след нея със Сталин,че сме една държава от страхливци това е ясно!Добре, че не всички са като нас!Оправданието, че не сме имали избор е фалшиво!

 6. 6 Профил на Топ Байгън до Stavrogin №5
  *****
  Любопитно

  Дали щеше да си такъв "смелчага", ако навремето "държавиците" на Молотов и Рибентроп бяха подпрели теб самия с кафяво-червените си чепове от две страни?...

 7. 7 Профил на TR
  *****
  Неутрално

  Да ме извини ЕУ 4е изпозвам неговия коментар ''...за разлика от България, която винаги в историята си е била фурнаджийска лопата... Например, след 1878г. сте боготворели Русия... Здравствуйте братушки и така нататъка... Не е минало и едно поколение и през първата световна война сте се опряли гърба на немците и сте вдигнали пушка към тези, които са ви освободили. Когато станало горещо, сте казали : "Пардон, нас ни използуваха!..." Не е минало още едно поколение и през втората световна, се наблюдава абсолютно същото продажническо действие на българите... През 1944г., даже сте си спомнили думите: Здравствуйте братушки... пак ли бе?!?... И сте казали пак : "Ама те пак ни използуваха!..." И за да докажете, че сте лоялни, сте хукнали да гоните вчерашните си съюзници барабар с днешните си такива... Итака 45 години сте псували немците и хвалели руснаците... И когато руснаците икономически се обанкрутиха, пак стана това, което се и очакваше от българите... "Нас пак ни използуваха..." И пак започнахте да псувате по-слабия и хвалите по-силния...
  Много ми е интересно какво ще стане понататък...''

 8. 8 Профил на Топ Байгън до TR №7
  *****
  Любопитно

  Османе-забраване, за съжаление не казваш неистини - и все пак звучиш малко като лисицата, която не успяла да се докопа до гроздето... С чалмоносната ти родина ли предлагаш да сме се обяснявали в любов навремето? 482 години "присъствие" стигат, благодаря... Аспарух/Исперих може да е спретнал държавата ни на кръстопът, НО поне е "имал т*пки" за целта! А че такива не са имали повечето ни български властимащи от 1878г. насам, е проблем с неизтекла давност, уви... ТИ, TR-бей (ханъм?), не си котка, така че любопитството няма да те погуби - бъди спокоен и ни гледай сеира, преди някой да се зазяпа в твоя собствен!
  П.П.
  "На война - като на война"; платили сме си "с лихвите" чрез кръв и репарации за страните-победителки (и май още плащаме, макар и "безкръвно"... За останалото - вж. пост №6!

 9. 9 Профил на сиктир
  *****
  Неутрално

  На Борис и Филов наистина им е било трудно да избират в тая ситуация. Но пък изходът на войната пак е бил ясен. За воюване трябват пари. Който ги няма губи. Германия беше вече загубила една такава война без военно поражение. Просто фалира.
  Освен че Борис и Филов правят груба грешка, по-важното е, че никой не ги кара да поемат отговорност.
  Партиите са забранени, а цяло поколение нови български политици е загърбено. Ако управлението беше конституционно, отговорността щеше да падне върху избраните да управляват. Въобще не било работа на царя и Филов да вземат такива решения и да поемат отговорности.

 10. 10 Профил на Тимур
  *****
  Неутрално

  Велика нация ей, на кого ли не обяви война, на Турция - 1912 г. на Русия - 1915 г. на САЩ и Великобритания - 1941 г.
  на СССР - 1942 г. на Германия - 1944 г. остана ли някоя друга държава, някои даже ги повтаря, а май Китай !?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 12. 12 Профил на nme
  *****
  Неутрално

  1.германийа
  2.русийа
  3.уса
  4.??
  Продадене дусе могу да ми пусе

 13. 13 Профил на Топ Байгън относно №10-12
  *****
  Любопитно

  Ех, че "кретени по каталог" дефилират с непрани гащи и мръсни усти из тая тема! Под №10 - некъв монголоид, под №11 - османски пезевенк, под №12 - вардарски папагал с измислен език!
  Мозъкообрязани главундерчета, България поне не е губила последните си войни на бойното поле, а на зеления дипломатически брокат... Помолете някой да ви прочете ба-а-вничко пост №9 - и приемете "ник"-а на автора му като "благопожелание" към собствените ви безгръбначни особи!

 14. 14 Профил на Атилла
  *****
  Неутрално

  България поне не е губила последните си войни на бойното поле - га сти воювали бре пурко. Вий за всеки сте с отворени обятия.
  Или това през 1968 г. в Чехия за война ли го смяташ.

 15. 15 Профил на ISTORIK
  *****
  Неутрално

  "Топбайгъна" и "сиктира"-абсолютни, комунистически кретеноиди!България влезе в съюз с хитлерова Германия, защото беше заплашена от пряка военна окупация от хитлеровите дипломати,както и всички останали балкански страни!На Хитлер му беще необходим поставен под контрол целия Балкански полуостров ,за да не могат англичаните да атакуват десния му фланг, след началото на спешно подготвяното нападение срещу Сталин!Това са ясни,прости и логични неща,но щом са били игнорирани и скрити от комунистическите ви "историци",как да ги знаете,олигофрени такива!?Опитният дипломат Борис Трети с всички сили е желаел България да запази пълен неутралитет в започналата Втора световна война,но за съжаление в международен план не е разполагал с никакви дипломатически ресурси и съюзници, от така наречените "велики сили",за да постигне този неутралитет!В разразилата се смъртоносна борба между "големите",малките държавици като България не са имали никакъв шанс!На България е било предопределено да бъде окупирана военно или от англичаните, както Гърция или от германците!И при двата случая на българска територия щяха да се водят военни действия с всичките последствия за мирното цивилно население!Балканските държави,където англичаните бяха предизвикали с преврати про техни правителства,Хитлер ги смаза безмилостно и те дадоха големи жертви!Великолепният дипломат Борис Трети, наглед в безизходицата,намери единствения печеливш ход за България!Влезе в съюз с Хитлер и избегна пряка германска военна окупация,която ако се беше осъществила,комунистическте ви деди щяха да се носят на молекули из Вселената!Безпощадното Гестапо си знаеше работата!Този съюз, наглед малко парадоксално ,но спаси и българските евреи,защото не позволи на германците пряко да се доберат до тях!Можете ли да ми кажете,ако българската дипломация, беше подкрепила англичаните и с това беше допуснала германска военна окупация над България ,какви жертви щяха да се дадат от българското население!Не си ли спомняте, какви големи жертви се дадоха от Гърция и Югославия при германската им окупация!?И кой ли щеше да ни върне Южна Добруджа,ако бяхме само една окупирана държава!Поне за това невероятно държавническо и дипломатическо постижение на Борис Трети свалете шапка пред него!Това ви го казвам без изобщо да съм монархист и презирам,както идиота Фердинанд,така и днешния идиот и мошеник-Симеон Кобурга!Пред паметта на един, толкова заслужил за България човек обаче,като Борис Трети,свалете си шапките,защото той осигури живота и на комунистическите ви деди,та да вилнеят после из България,надминавайки хилядократно някогашните турски еничари!Благодарение на невероятно умната му постъпка,докато той беше жив България ,нямаше военни и цивилни загуби от военните действия на Втората световна война и едва когато той почина(сто процента не беше отровен от Хитлер),български военни тъпанари дадоха заповеди, българските изтребители да нападат англо-американските въздушни формирования,бомбардиращи рафинериите в Плоещ!А,най-вероятно тези воени тъпанари бяха от изключително предателския към българските национални интереси и състоящ се почти изцяло, от отявлени чужди агенти ,уж военен кръг "Звено"!Тези предатели именно,с големи вътрешнополитически усилия Борис Трети успя да ги изолира от заграбената с преврат политическа власт над страната,защото ако тези бяха я задържали,страната щеше да бъде окупирана от Хитлер,а Южна Добруджа щяхме да я гледаме и досега през кривия макарон!?Така че престанете да говорите комунистически идиотизми,научете се да търсите,четете и разсъждавате,а не да повтаряте като папагали разни комунистически глупости!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK